Archívum

Napi memó: COP28 és Izrael kontra Hamas

Izrael kontra Hamas

 

Izraeli csapatok és Hamas harcosok heves földi harcban állnak egymással Gázában, miután az izraeliek, áttörve a romokkal borított térségen, eljutottak Khan Younis déli városának szívébe. Izraeli vadászgépek is bombázták célpontokat, ez az egyik legsúlyosabb háborús fázis, amióta a háború elkezdődött.

Az Egyesült Államok Biden-adminisztrációja a déli Gázában zajló izraeli új offenzíva miatt magas halálozási arányra reagálva próbálja rávenni szövetségesét, hogy minimalizálja a civil áldozatokat, miközben nem tesz olyan lépéseket, amelyek kényszeríthetnék arra, hogy meghallgassák,például a katonai segély korlátozásával fenyegetve.

 

COP28 Klímakonferencia

 

Az EU tudósai szerint 2023 a feljegyzések szerint a leghidegebb év lesz, mivel a globális átlaghőmérséklet az év első 11 hónapjában a feljegyzések szerint a legmagasabb szintet érte el. Közben a kormányok hosszú tárgyalássorozaton vesznek részt arról, hogy fokozatosan kivezessék-e a szén,olaj és gáz felhasználását, a fő felmelegedési kibocsátások forrásait.

A COP28 klímakonferencián Dubaiban sok az aggodalom a fosszilis tüzelőanyag-felhasználás lassú csökkentésének ügyében. De egy pozitívum, amire a küldöttek rámutathatnak, az a világszerte növekvő elektromos járműflotta, amely már meglepően nagy hatással van a keresletre.

 

További hírek

 

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin ma látogatást tesz az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában, és tárgyalásokat folytat Szaúd-Arábiai trónörökös Mohammed bin Salman-nal, egy ritka külföldi út, hogy megbeszéljék az olajat, az OPEC+-ot, valamint a Gáza és Ukrajna konfliktusait. Visszatekintünk a 2023-as fényképekre, amelyek bemutatják, hogyan élik meg az ukránok a háborút.

A volt brit miniszterelnök, Boris Johnson mély sajnálatát fejezte ki az életveszteségek miatt a járvány idején, miután tanúként megjelent a hivatalos vizsgálaton, amely az Egyesült Királyság válságkezelését vizsgálja. Johnson két napos vallatás elé néz, amely valószínűleg a vizsgálat eddigi legérzelmesebb szakaszai lesznek.

Nikki Haley most van a figyelem középpontjában, de vajon kihasználhatja-e azt a mai Republikánus vitán? A Reuters World News napi podcastja a helyszínen, Alabamában van az eseményen. Hallgassa meg Gram Slattery tudósítóját Haley esélyeiről és arról, mi forog kockán.

Forrás – Reuters