Archívum

Napi memó: Egyetértés több féle képpen, Houthi lázadók által okozott kommunikációs zavar

Párizsban tartott csúcstalálkozón az európai vezetők megbeszélték Ukrajnába történő földi erők küldésének lehetőségét, közölte hétfőn Emmanuel Macron francia elnök. Ragaszkodott ahhoz, hogy nem született egyetértés, illetve hogy „semmit sem szabad kizárni”, hozzátéve, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy megakadályozzák Oroszországot a háború megnyerésében. Andrzej Duda lengyel elnök elismerte, hogy a kérdésről tárgyalások voltak, de a vezetők nem jutottak egyezségre. Azonban Olaf Scholz német kancellár más értelmezésének tűnt, kedden azt mondta, hogy a csúcstalálkozón résztvevők egyetértettek abban, hogy nem fognak csapatokat Ukrajnába küldeni. Macron megjegyzéseire reagálva a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az európai csapatok bevetése Oroszország és a Nyugat közötti konfliktust tenné elkerülhetetlenné.

Négy tenger alatti kommunikációs kábel sérült meg a Vörös-tengerben Jemeni Houthi lázadók támadása következtében, állítja Izrael Globes üzleti hírforrása. A károk, amelyek érintik a Szaúd-Arábiai Jeddah és Dzsibuti közötti kábeleket, állítólag megzavarják az internetes kommunikációt Európa és Ázsia között, különösen az öböl államai és India területén. A javítás legalább nyolc hétig tart és költséges lehet az érintett vállalatok számára, tekintettel a régióban végzett munkával járó kockázatokra.

Az Észak-Korea által szállított fegyvereket biztosító lőszerüzemek „teljes kapacitáson” üzemelnek, bár más fegyvergyártó üzemek csak 30 százalékon működnek, mondta Shin Won-sik dél-koreai védelmi miniszter. A miniszter szerint Észak-Korea szeptember óta mintegy 6700 konténert küldött Oroszországnak, amikor a két ország vezetői személyes találkozót tartottak. Shin szerint Oroszország élelmiszert és más alapvető termékeket is szállít Észak-Koreának cserébe. Valószínűleg műholdtechnológiát is szállított, ami segíthette Phenjant az első kémhold felbocsátásában novemberben.

Nikolai Patrushev, Oroszország Biztonsági Tanácsának titkára, Havannába érkezett biztonsági tárgyalásokra, orosz média szerint. Találkozott Kubai elnökkel, Miguel Diaz-Canellel, hogy megbeszéljék a kétoldalú kapcsolatokat. Orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov is múlt héten látogatott Kubába.

Lengyel gazdák egyhetes tiltakozást tartanak péntektől a lengyel–litván határon. A blokád szervezője szerint meg fogják vizsgálni az átkelni próbáló szállító teherautókat, és keresni fogják az ukrán gabonát. A gazdák szerint az ukrán termékek lenyomják a hazai áruk árát.