Archívum

Napi memó: Háború utáni vitás helyzet gázában, USA-Kína fegyverkorlátozási megállapodás

Benjamin Netanjahu Izraeli miniszterelnöknek válaszolva az USA Palesztin fennhatóságot javasolt a Gázai övezetre a háború lezárultával írja a Geopolitical Futures. Jordánia a háború lezárultáig nem nyilatkozik a témakörben, ellenben Egyiptom támogatja az amerikai ötletet, és élesen elutasít külföldi katonai jelenlétet minden formájában, nációtól függetlenül. Egyiptom továbbá kijelentette, hogy nem támogatja a Hamas elpusztítását, és a háború utáni adminisztráció átvételét kívülről.

Amerika és Kína tárgyalóasztalhoz ült. A nukleáris fegyverekről tartott tárgyalás célja, hogy mindkét ország elfogadható mértékben birtokoljon interkontinentális rakétákat és nukleáris robbanófejeket. A tárgyalás végén dokumentumba foglalták, hogy fejleszteni kívánják a kölcsönös bizalmat, a konszenzuskeresést, a konfliktuskezelést és a felfedezési együttműködést.

Vladimir Putin orosz elnök elrendelte a  Közel-Keletre vezető kereskedelmi folyosók kialakítását a szövetségi parlamentben, és egyidejűleg az északi tengeri kereskedelmi utak tanulmányozását.

Kazahsztán állami uránium előállítója hosszútávú szerződést kötött Kínával, majd a megkeresésekre negatívan reagálva nem árulták el sem az árat, sem pedig a gazdasági elköteleződés részleteit a sajtónak.