Archívum

Napi memó: Hírszerző találkozó Dohában, Kína és Mianmar közös hadgyakorlata

Az Egyesült Államok, Izrael és Egyiptom hírszerzési vezetői kedden találkoztak Katar miniszterelnökével Dohában, hogy megbeszéljék az Izrael és Hamas közötti tűzszünet meghosszabbításának feltételeit. Katar kormánya megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat a tűzszünet meghosszabbításáról és egy állandó tűzszünetről. A Pentagon szóvivője szerint érdekesség, hogy a tűzszünet kezdete óta nem történtek támadások az amerikai erők ellen Irakban és Szíriában. Az Egyesült Államok továbbá leállította a kémkedő drónok repülését Gázában.

Mianmar és Kína megkezdték közös tengerészeti hadgyakorlataikat. Az gyakorlatok kezdete előtt a két ország tisztviselői találkoztak, hogy megvitassák a tengerbiztonsági kérdéseket és a növekvőerőszakot Mianmar határvidékén. Kapcsolódóan, mianmari lázadó csoportok leromboltak egy ellenőrző állomást egy kereszt határon átívelő olaj- és gázvezetékhez Kína Yunnan tartományával határán, a mianmari katonai kormány szerint.

Az BRICS országok által alapított Új Fejlesztési Bank több mint 1,1 milliárd dollárt fog elkülöníteni három új kölcsön céljára Indiában és Kínában. Mintegy 500 millió dollárt különítenek el az India Gudzsarát államában az úthálózat fejlesztésére, és 638 millió dollárt Bihar államnak. Kína Hangzhou Bankja 50 millió dollárt kap fenntartható infrastrukturális projektek finanszírozására az NDB első nem kormányzati kölcsönében Kínában.

Oroszország agrár-biztonsági ügynöksége kedden éles növekedésről számolt be szennyezett terménytermékek esetében Örményországból. A szállítmányokat megtagadták Oroszországba való belépésüktől, súlyos dugókat okozva a georgiai-orosz határon fekvő Verkhniy Lars ellenőrzőpontnál. Moszkva később arra kérte Jerevánt, hogy ne engedélyezze több szennyezett termékeljutását az orosz piacokra, míg Örményország az Eurázsiai Gazdasági Uniógyűlésének összehívását kérte a következő napokban.

Etiópia az utóbbi időben erősítette külkapcsolatait. A miniszterelnök, Abiy Ahmed éppen most turnézik Európában, ahol kedden tárgyalt cseh kollégájával Prágában, és erősítette a közös munkát több területen,beleértve az agrárt, az ércbányászatot, a turizmust és a védelmet. Hétfőn Abiy Bécsbe látogatott, hogy megvitassa a közös együttműködést Karl Nehammer kancellárral. Különféle egyéb eseményeken az Etiópia külügyminisztériumának egyik vezető tisztviselője kifejezte az ország vágyát az Egyesült Arab Emírségekkel fennálló kapcsolatok bővítésére egy Dubai látogatás során. Etiópia és az Egyesült Arab Emírségek mindketten csatlakoznak a BRICS csoportba januárban.

Németország kancellárja, Olaf Scholz és Olaszország miniszterelnöke, Giorgia Meloni aláírtak egy megállapodást a kétoldalú energetikai kapcsolatok erősítéséről. A megállapodás lefekteti az alapokat egy új gáz- és hidrogénvezeték építéséhez Észak-Afrikából dél-Németországba. A folyosó célja, hogy 2030-ig 10 millió tonnával növelje Európa hidrogénimport-képességét.

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin és az üzbég elnök, Szavkat Mirziyoyev megbeszélést folytattak a kétoldalú kapcsolatokról egy hívás során,közölte a Kreml szerdán. Ez történik az EU különmegbízottja szankciók végrehajtására a héten Közép-Ázsiában. Kapcsolódva hozzá, az orosz állami nukleáris energiaügyi együttműködés, a Roszatom elnöke szerint közel a szerződés a széndioxid mentes erőmű építéséről Üzbegisztánban.

Brazília szenátusa jóváhagyta Bolívia tagságát adél-amerikai kereskedelmi blokk, a Mercosurban. A brazil elnök, Luiz InacioLula da Silva most már aláírhatja a törvényt, hogy hivatalosan elfogadja az országot a blokkba, amely így újra öt teljes jogú tagot foglal magában Venezuela 2017-es felfüggesztése után. A bővítést várhatóan hivatalosan bejelentik a Mercosur december 7-i csúcstalálkozóján, ahol szabadkereskedelmi egyezményt is bejelenthetnek Szingapúrral.

Forrás: GPF