Archívum

Napi memó: megszakadtak a béketárgyalások Gázában, a török gazdaság rekordot döntött

Hétfőn Saleh al-Arouri, a Hamas helyettes vezetője, egy izraeli légitámadás következtében Bejrútban veszítette életét. A támadásban további hat Hamas-tag is életét vesztette. Az Al-Arabiya szaúdi hírtelevízió jelentése szerint a csoport felfüggesztette a béketárgyalásokat Izraellel az öböl menti kivégzés következtében. Ugyanakkor az izraeli hadsereg füzeteket szórt el Közép-Gázában, figyelmeztetve a lakosokat, hogy hagyják el a konfliktuszónákat, és dél felé menjenek.

Svédországban nehéz idők járnak, a csődök decemberben 23%-kal nőttek az előző évhez képest. Az egész évben pedig 29%-kal emelkedtek, elérve az ország ingatlanválságának, a 90-es években beállított csúcsát. A központi bank látszólag kamatstabilizálási döntése ellenére az országban recesszió is kialakulhat a magas hitelek után.

Törökország gazdasága rekordot döntött 2023-ban, az export 255,8 milliárd dollárra nőtt, meghaladva a kormány által kitűzött célt. Erdogan elnök szerint a befektetések is 14,7%-kal emelkedtek a harmadik negyedévben, a legmagasabb szinten az elmúlt két évben, míg a munkanélküliség októberben 8,5%-ra csökkent, ami az elmúlt 11 év legkisebb értéke.

Dél-Korea Külügyminisztériuma szerdán közzétette éves diplomáciai fehér könyvét. Először nevezte Japánt Dél-Korea „együttműködő partnerének”, és hangsúlyozta, hogy teljes mértékben helyreállítaná kapcsolatait Tokióval. Emellett kiemelte Dél-Korea vágyát, hogy az Egyesült Államokkal való kapcsolatát a „legmagasabb szintre” fejlessze.

Több kormány kritizálta a hétfőn megkötött megállapodást, amely lehetővé teheti Etiópiának a szomáliai Somaliland leválasztott területén keresztüli tengeri hozzáférést. Egyiptom elnöke támogatásáról biztosította Szomáliát, és a katari emírrel is egyeztetett a kérdésről. Az Európai Unió bírálta a megállapodást, és arra szólított fel, hogy minden felet tartsák tiszteletben Szomália szuverenitását és területi integritását.

A kazahsztáni állami olajszállító, a Kaztransoil bejelentette, hogy emelni fogja a TON-2 vezetéken keresztül szállított orosz olaj tarifáját 9,3 dollárról 11,28 dollárra. A lépés érinteni fogja a Kazahsztánban lévő Pavlodar petrokémiai üzemet, valamint azokat a vásárlókat is, akik Kínába és Üzbegisztánba irányítják a szállítmányaikat.

Forrás – GPF