Összes hír

Napi memó: orosz műtrágya, USA szankciók

Szerző: | máj 1, 2024

Egy nagy mennyiségű nitrogén-alapú ásványi műtrágyát gyártó vállalat vezetője azt mondta a Financial Times-nak, hogy Európa egyre inkább függ Oroszországtól a műtrágyák terén. Svein Tore Holsether, a Yara International vezérigazgatója szerint Európa „alvajáró módon adja át a kritikus élelmiszer- és trágyaellátás hatalmát Oroszországnak”, mivel az EU kétszer annyi műtrágyát importált Moszkvából 2023 első hat hónapjában, mint az előző évben. Az orosz import idén alacsonyabb, de még mindig viszonylag magas, a húgtrágyák teljes mennyiségének egynegyedét kitevő.

Az amerikai pénzügyminisztérium ideiglenesen feloldotta a bizonyos szankciókkal sújtott orosz bankokkal kapcsolatos tranzakciókra vonatkozó korlátozásokat az energetikai szektorral kapcsolatosan. November 1-ig engedélyezettek ezeknek a bankoknak a tranzakciói, ha azok az olaj és számos más energiaforrás, köztük a földgáz, a fa, a szén és az urán kitermeléséhez, termeléséhez, finomításához, folyékonyításához, szállításához vagy vásárlásához kapcsolódnak. A rendelkezés lehetővé teszi az energia bármely eszközön keresztüli fejlesztésével, termelésével, átvitelével vagy cseréjével kapcsolatos tranzakciókat is.

A China State Shipbuilding Corporation 6 milliárd dolláros szerződést kötött a katari állami olajóriással, a QatarEnergy-vel, hogy 18 folyékony földgázszállítót építsen. Ez a legnagyobb egyedi hajóépítési szerződés eddig. A hajók a világ legnagyobb LNG-szállítói közé fognak tartozni, mindegyikük 271 000 köbméteres kapacitással.

Kína állambiztonsági minisztere, Chen Yixin, egy új cikkben esküdött meg, hogy megfékezi a tajvani függetlenséget a tajvani megválasztott elnök, Lai Ching-te beiktatása előtt, aki ellenállt Peking „békés újraegyesítésére” irányuló felhívásainak. Chen a Kommunista Párt által támogatott Study Times-ban írta, hogy Peking legfőbb kémelhárító ügynöksége „határozottan küzdeni fog mindenféle tajvani függetlenségi törekvés ellen”.

Kína külügyminisztere, Wang Yi, hétfőn tárgyalt peruán kollégájával, Javier Gonzalez-Olaechea Franco-val Pekingben. Wang kifejezte Kína készségét arra, hogy mielőbb lezárják a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodásukat. Ígéretet tettek arra, hogy elmélyítik együttműködésüket az infrastruktúraépítés, a digitális gazdaság, az egészségügy és a zöld fejlesztés területén.

Forrás – GPF

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.