Archívum

Napi memó: Palesztin egység, Kiképzési szerep, Orosz szakértelem

Különböző palesztin csoportok, köztük a Hamasz és a Fatah képviselői Moszkvában találkoznak egységképzési tárgyalásokra. Ez azután következik be, hogy a Palesztin Hatóság miniszterelnöke, Mohammad Shtayyeh és kormánya hétfőn lemondott. A 14 résztvevő csoport fő célja a „palesztin egység helyreállítása” – mondta Oroszország külügyminisztere, Szergej Lavrov.

A kubai kormány először fordult az ENSZ Világélelmezési Programjához segítségért az egyre súlyosbodó élelmiszerhiány miatt. Havanna kérésére porított tejet kérnek a kisgyermekek számára. Az élelmiszer-, gyógyszer- és üzemanyaghiány a ország rosszul alakuló gazdasági válságának eredménye.

Kanada nyitott az ukrajnai katonák kiképzésére szolgáló katonák küldésére – mondta Kanada védelmi minisztere, Bill Blair. Egy új interjúban hozzátette, hogy a kanadai katonák csak nem harci szerepben vennének részt, távol a fronvonalaktól. Az ötletet Ukrajna támogatói között vetették fel egy biztonsági csúcstalálkozón Párizsban, ahol Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy néhány szövetséges fontolgatja katonák Ukrajnába küldését. Más vezetők tagadták a vádat.

Az Egyesült Államok Haditengerészeti Minisztere, Carlos Del Toro, ezen a héten három nagy hajógyárban látogatott el Dél-Koreában. Arra kérte a hadihajókat gyártó HD Hyundai és Hanwha Ocean cégeket, hogy szakértelmüket hozzák el az Egyesült Államokba, és segítsenek újraaktiválni a feladott hajógyárakat. A cégek vezetői a következő hetekben ellátogatnak a Pentagonba tárgyalásokra.

Algéria egy gázexportálók fórumot rendez, hogy pozícionálja magát a világ energiaiparának vezetőjeként. A résztvevő 22 ország, köztük Oroszország és Irán, megvitatja az energiaiparban való együttműködést, az OPEC-szel való együttműködést és az energia és megújuló energia területén való befektetéseket.

Oroszország állami nukleáris energia vállalata, a Roszatom tárgyalásokat folytat kis nukleáris erőművek építéséről Üzbegisztánban, Kirgizisztánban és Mianmarban – mondta a cég vezetője egy beszédben az orosz Állami Dumában. Hozzátette, hogy globális kereslet van az ilyen típusú erőművek iránt.

Örményország elnöke, Vahagn Khachaturyan ezen a héten Irakba látogatott, és találkozott Irak kurd régiójának elnökével és Irak miniszterelnökével.