Összes hír

Napi Memó: Putyin a tűzszünet feltételeit ismertette Ukrajnával kapcsolatban

Szerző: | jún 15, 2024

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken, a Külügyminisztérium vezető tisztségviselőivel tartott találkozóján ismertette a tűzszünet feltételeit Ukrajnában. Kijelentette, hogy Kijevnek vissza kell vonulnia a Moszkva által annektált kelet-ukrajnai négy régióból, le kell mondania a NATO-tagsági terveiről, és semleges, nem elkötelezett, nukleáris fegyverek nélküli státuszt kell fenntartania. Azt is mondta, hogy az euroatlanti biztonsági rendszer működésképtelen, és Oroszország új biztonsági struktúrát dolgoz ki Eurázsiában. A kijelentéseket az ukrajnai békecsúcs előtt tette, amelyet Svájcban tartanak a hétvégén, és amelyen Moszkva nem vesz részt.

Dél-koreai hatóságok pénteken közölték, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan a következő napokban ellátogat Phenjanba. A tervezett látogatás riadalmat keltett Szöulban, ahol aggódnak Észak-Korea és Oroszország közötti növekvő katonai együttműködés miatt. Kim Hong-kyun dél-koreai külügyminiszter-helyettes telefonon beszélt Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettessel az ügyről. Mindkét fél állítólag egy „összehangolt szigorú választ” készít elő Észak-Korea esetleges provokációira.

Az Egyesült Államok egy katonai bázis építését készítheti elő Angola északi városában, Soyo-ban, egy nagy olajmező közelében, állítják angolai elemzők, akik a német Deutsche Welle hírcsatornának nyilatkoztak. Az amerikai kormány tagadta a jelentést, „dezinformációnak” nevezve azt, amely „destabilizálhatja a régió biztonsági együttműködését”. A hír azután érkezett, hogy João Lourenço angolai elnök gratuláló üzenetet küldött Vlagyimir Putyinnak az orosz nap alkalmából, kifejezve országa vágyát a Moszkvával való kapcsolatok erősítésére.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség támogatja Üzbegisztán tervét egy atomerőmű építésére – mondta Rafael Grossi, az IAEA vezetője az üzbég energiaügyi miniszterrel Bécsben tartott találkozón. Állítólag az orosz állami nukleáris ügynökség, a Roszatom tárgyalásokat folytat az üzbég Uzatom energetikai céggel egy nukleáris erőmű építéséről az országban.

Szaúd-Arábia állítólag nem kívánja meghosszabbítani az 50 éves petrodollár-megállapodását az Egyesült Államokkal, miután az ezen a héten lejárt. Az 1970-es években, amikor az USA lemondott az aranyalapról, kötött megállapodás az amerikai dollárt tette meg a világpiacon történő olajvásárlás fő valutájává. A megállapodás nélkül Szaúd-Arábia több valutában is folytathat olaj- és egyéb kereskedelmet.

Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető katonai tanácsadója szerint az ország fegyveres erőinek növelniük kell stratégiai védelmük mélységét 5000 kilométerre (3100 mérföldre). Úgy érvelt, hogy Iránnak képesnek kell lennie megvédeni magát egy támadás ellen, akár a tengeren túl is.

Forrás – GPF

További hírek

Meddig számít húsnak a hús?

A laboratóriumban előállított hús az EU-ban komoly vitákat vált ki, mivel a hagyományos gazdák fenyegetést látnak benne, amit tovább fokoz, hogy az olasz Coldiretti szakszervezet és a mezőgazdasági miniszter ellenállása mellett Olaszország betiltotta a gyártását, miközben még az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jóváhagyására vár.

Kína veszélyes nukleáris törekvései

Az USA-nak diplomáciai nyomást kell gyakorolnia Kínára a nukleáris fegyverek Dél-Koreával és Japánnal való megosztásának fenyegetésével, hogy fegyverellenőrzési tárgyalásokra kényszerítse, ezzel megakadályozva a regionális fegyverkezési versenyt és stabilizálva kelet-ázsiai régiót.