Összes hír

Napi Memó: Putyin Észak-Koreába Tart, Francia Fegyverek Eladása Örményországnak

Szerző: | jún 19, 2024

Vlagyimir Putyin orosz elnök 24 év után először látogat Észak-Koreába kedden. Az őt kísérő orosz delegáció tagjai között lesznek a külügy-, védelmi, egészségügyi és közlekedési miniszterek, valamint a Roszkoszmosz vezetője. A látogatás előestéjén az észak-koreai állami média egy cikket közölt az orosz vezetőtől, amelyben kifejezi elismerését Észak-Korea erős támogatásáért Oroszország ukrajnai „különleges katonai műveletével” kapcsolatban, valamint készségét a kereskedelem és pénzügyek nyugati alternatíváinak fejlesztésére. Emellett jóváhagyta az Átfogó Stratégiai Partnerségi Megállapodás tervezetét, amelyet várhatóan aláír Kim Dzsong Unnal való találkozóján.

Franciaország CAESAR önjáró tarackokat fog eladni Örményországnak – jelentette be a francia védelmi miniszter egy közösségi média bejegyzésben. A megállapodás részletei nem kerültek nyilvánosságra, de az üzlet Örményország Franciaországhoz és a Nyugathoz való közeledésének jele. Ezzel összefüggésben Ararat Mirzoyan örmény külügyminiszter találkozott Richard Verma amerikai államtitkár-helyettessel Jerevánban, ahol a kétoldalú együttműködés bővítéséről és az Örményország és Azerbajdzsán közötti kapcsolatok normalizálásának erőfeszítéseiről tárgyaltak, beleértve egy lehetséges békeszerződést is.

Kevesebb mint két héten belül másodszor lépték át az Észak-Koreai katonák rövid időre a demilitarizált övezet határát Dél-Koreába kedden. A dél-koreai csapatok figyelmeztető lövésekkel és szóbeli figyelmeztetésekkel válaszoltak, mire az észak-koreai katonák visszavonultak – közölte a dél-koreai vezérkar. Szöul szerint a határsértések véletlenek voltak, mivel Phenjan április óta több száz katonát vezényelt a határra belső ellenőrzés erősítése és a határátlépések megakadályozása érdekében.

Azerbajdzsán, Oroszország és Irán megállapodtak egy munkacsoport létrehozásáról, hogy növeljék az árufuvarozást az India és Oroszország közötti piacokat összekötő Nemzetközi Észak-Dél Folyosó mentén, egy három ország képviselőinek részvételével tartott találkozón. Az illetékesek ellenőrizték a határ létesítményeket és vám terminálokat az Azerbajdzsán, Oroszország és Irán közötti határokon.

A jemeni Houthi lázadók alternatív módokat találtak fegyverek és alkatrészek importálására Iránból és Kínából – derül ki a szaúdi Al Arabiya televízió jelentéséből. Az Iránból Jemenbe szánt fegyvereket most Dzsibuti kikötőibe szállítják, ahol civil hajókra rakják át őket és továbbítják a Houthiknak. A csoport Libanont is központként használja kínai drón alkatrészek vásárlására.

Forrás – GPF

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.