Archívum

NATO update 2024.01.05.

A NATO Támogatási és Beszerzési Ügynökség támogatást nyújt egy szövetségi csoportnak, amelyben Németország, Hollandia, Románia és Spanyolország is részt vesz, hogy akár 1000 Patriot rakétát szerezzen be, és megerősítse légvédelmüket Oroszország Ukrajna elleni háborúja közepette. A szerződés kiterjeszti a rakéták európai gyártását, növelve a kínálatot és biztosítva a szövetséges készletek újratöltését.

TOVÁBB

január 1-jétől az Egyesült Királyság 7. Könnyű Páncélozott Százada vezeti majd a NATO gyors reakcióképes erőit, ezáltal ezernél is több katonát készültségben tartva, akik néhány nap alatt készen állnak a kiküldetésre. A NATO Nagyon Magas Készültségű Közös Feladatok Erőcsoportja (VJTF) 2014-ben jött létre Oroszország Krími annektálását követően, és először került bevetésre a Szövetség kollektív védelmének érdekében Oroszország teljes körű inváziója után Ukrajnában 2022-ben. A vezetői pozíció évente váltakozik az érintett szövetségesek között. Az Egyesült Királyság veszi át Németországtól, amely 2023-ban vezette az erőcsoportot.

TOVÁBB

2023-ban a NATO légiereje Európa-szerte több mint 300 alkalommal lépett akcióba azért, hogy elfogja az Oroszország hadseregéhez tartozó katonai repülőgépeket, amik az Szövetség légtérét közelítették meg, a legtöbb esetben a Balti-tenger felett. A NATO álló légi rendfenntartási küldetéseket hajt végre, amelyek előírják, hogy a szövetséges vadászgépeknek fel kell szállniuk, ha orosz katonai repülőgépek közelítik meg a szövetséges légtérhatárokat kiszámíthatatlan módon.

TOVÁBB

Forrás – NATO