Archívum

Orosz-ukrán harci jelentés – Konrad Muzyka

Az oroszok továbbra is nyomulnak Ukrajnában. Bár területszerzés szempontjából az oroszok ugyanazt a területet foglaltak el, mint két héttel ezelőtt, a szárazföldi támadásaik intenzitása csökkent. Még korai megállapítani, hogy ez egy nagyobb műveleti szünet kezdete-e, vagy csak átcsoportosítás.

Oroszok folytatták az ukrajnai civil infrastruktúra és lakóterületek elleni ágyútámadásokat a Kharkiv megyében. A határon átnyúló beszivárgó műveletek is folytatódtak.

Az oroszok kisebb előrelépéseket tettek Kupyansk felé, mivel az általános helyzet Luhansk megyében nem változott.

Oroszok előrehaladtak Bakhmut és Avdiivka közelében, míg az ukránok visszafoglaltak egy csekélyebb területet Vuhledar közelében.

Oroszok visszafoglaltak némi területet Robotyne közelében. A régió általános helyzete nem változott.

Az ukránok fenntartották korlátozott jelenlétüket a Dnyeper bal partján. Három SU-34 lelövése csökkentette az orosz légi csapások intenzitását, de az légi műveletek valószínűleg nem fognak megszűnni. A múlt héten ukrán rakéták egy másik jelentős csapást mérték az orosz tengeri és légi védelmi helyzetére, amikor egy nagy hajót pusztítottak el Krím területén.

Csütörtökön az oroszok elindították a második legnagyobb légi és rakéta támadást Ukrajna ellen; Civileket és lakóterületeket céloztak meg, de ukrán rakéta- és drónelőállító létesítményeket is.

Forrás – Konrad Muzyka