Archívum

Vajon Kína tudja befolyásolni a Taiwan-i választásokat?

Taiwan hosszú ideje Kína befolyásának és információs műveleteinek középpontja. Peking évtizedek óta próbálja rávenni a szigetet, hogy egyesüljön a szárazfölddel, és ennek érdekében különböző eszközöket alkalmaz. Az elnökválasztások előtt Kína fenyegetéseket és gazdasági ösztönzéseket is alkalmazott a választások kimenetelének befolyásolására.

Taiwan az aktuális választásokra ismét Kína online és offline befolyásolási kísérleteinek van kitéve, melyek Tsai elnök és a Demokratikus Néppárt (DPP) leváltására, valamint a KMT, azaz a Kuomintang, pro-Peking irányítása felé történő váltásra irányulnak. Kína külön hangsúlyt fektet a helyi megbízható emberek, például pro-mainland tajvani médiavállalatok, fizetett befolyásolók és politikai elit bevonására, hogy erősítsék a parttámogató narratívákat, amelyek szítják a társadalom megosztottságát és aláássák a sziget politikai rendszerébe vetett bizalmat.

Bár Kína szofisztikált eszközökkel próbálja befolyásolni a választásokat, és kihívja a tajvaniak demokráciába vetett hitét, Taiwan válaszul saját innovációval válaszol. A tajvani civil társadalom és kormányzat aktív szerepet játszik az ilyen típusú külföldi beavatkozások elleni küzdelemben, beleértve a dezinformáció elleni kezdeményezéseket és a kínai megbízható emberek felderítésére irányuló erőfeszítéseket.

Végül, a cikk rámutat arra, hogy bár Kína folyamatosan próbálja befolyásolni Taiwan választásait, a sziget rendelkezik azzal az ellenálló képességgel, amely lehetővé teszi számára, hogy szembeszálljon ezekkel a kísérletekkel és megőrizze demokratikus rendszerét.

Forrás – Foreign Affairs