Donald Trump beerősít: menye lett a Republikánus Nemzeti Bizottság új társelnöke

3/9/2024
Miklós Bubrik

Donald Trump pénteken jelentős lépéseket tett a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) irányításában, amely további erősítést jelent hatalmára a republikánus politikában. Az elnökséget és társelnökséget menye, Lara Trump és Michael Whatley, az Észak-Karolinai Republikánus Párt vezetője kapta meg. Ez a döntés jelzi, hogy Trump családja továbbra is jelentős befolyással rendelkezik a republikánus pártban, és a volt elnök politikai hálózata továbbra is erős marad.

A Republikánus Nemzeti Bizottság vezetésének legfontosabb kihívása jelenleg a pénzügyi helyzet rendezése. Az RNC az elmúlt évtized legalacsonyabb adománygyűjtési évét zárta 2023-ban, és az adományok hiánya súlyosan érinti a szervezet működését és képességeit. Január végén az RNC kevesebb mint 9 millió dollárral rendelkezett a bankban, ami jóval kevesebb, mint a Demokrata Nemzeti Bizottság bevételének egyharmada. Ezért az új vezetésnek az adománygyűjtés fokozása és a pénzügyi stabilitás helyreállítása lesz az egyik legfontosabb feladata.

Az RNC számos tagja javasolta, hogy a bizottság segítsen Donald Trump jogi költségeinek fizetésében, amelyek jelentősen megnőttek az elnöksége alatt és a választási kampányok során. Azonban ez a javaslat nem talált elegendő támogatást a bizottságban, és egyes adományozók óvakodtak attól, hogy a jogi költségek finanszírozására fordítsák pénzüket. Inkább a választási célú befektetéseket preferálnák, hogy megerősítsék a republikánusok pozícióit a jövőbeni választásokon.

Lara Trump, az új társelnök, az RNC Houstonban tartott ülésén hangsúlyozta a győzelem fontosságát a novemberi választásokon, és ígéretet tett arra, hogy minden befolyt dollárt a Fehér Ház megszerzésére fordítanak. Ez jelentős hangsúlyt fektet az adománygyűjtésre és a kampányfinanszírozásra, melyek kulcsfontosságúak a republikánusok sikere szempontjából.

Reuters

Borítókép: Wikimedia