Kalendárium - 03.23. - Pray For Moscow

3/23/2024
Zsanett Horváth-Müller

Legalább 115 ember vesztette életét, és 145-en sebesültek meg Oroszország egyik legsúlyosabb terrorcselekményében évek óta. A merénylők katonai ruházatban tüzet nyitottak és robbanószereket robbantottak fel egy nagy koncertteremben Moszkva külvárosában.

Az orosz médiának adott nyilatkozata szerint a hatóságok 11 embert őrizetbe vettek.

Az áldozatok között három gyermek is van, a regionális egészségügyi minisztérium a Ria hírügynökségnek szombaton közölte ezt. Korábban az hatóságok azt mondták, hogy öt gyermek is az áldozatok között van, és körülbelül 60-en vannak súlyos állapotban.

Az Iszlám Állam (ISIS) vállalta a felelősséget az április elleni támadásért egy pénteki késő esti bejegyzésben a Telegramon, amelyben a csoport azt állítja, hogy fegyvereseik azután sikeresen elmenekültek. Egy amerikai tisztviselő szerint Washingtonnak vannak hírszerzési adatai, amelyek megerősítik az ISIS állítását.

Fotókon láthatók a Crocus City Hall lángokban. Videók mutatják a legalább négy fegyvereset automata fegyverekkel lövöldözni, miközben pánikba esett emberek rohantak az életükért.

Egyik felvételen három férfi katonai ruházatban fegyverekkel lőtt a koncertterem előcsarnokában elterülő emberekre.

A támadók egy robbanószereket is felrobbantottak a támadás során. Legalább két robbanás történt a koncertteremben péntek este, hírügynökségek szerint. Az online megjelent videók borzalmas jeleneteket mutattak, embereket könyörögni segítségért a koncertterem tetejéről, ahogy az égő épület mögött álltak. Más videofelvételeken emberek sikoltva, négykézláb kúszva menekültek ki a helyszínről a lépcsőfeljárókon.

Egy tanú azt mondta, hogy éppen le akart ülni a helyére, amikor "több géppisztolylövést" hallott és "sok sikolyt".

"Azt rögtön értettem, hogy automatikus lövés hangja, és megértettem, hogy valószínűleg ez a legrosszabb: egy terrorcselekmény," mondta az az ember, aki Alexei néven nyilatkozott, az Agence-France Presse-nek.

Egy másik koncertlátogató pánikról beszélt, ahogy az emberek próbáltak rémülten menekülni. "Pánik tört ki. Mindenki az felvonóhoz rohant," mondta a Reutersnek. "Mindenki sikoltozott; mindenki futott."

Legalább három mentőhelikoptert küldtek ki az égő tűz oltására. Részleges tetőszerkezet összeomlásáról is beszámolt a helyi média. Késő éjjel a felelős minisztérium azt nyilatkozta, hogy sikerült megfékezni a tüzet.

Egy tanú azt mondta a Mash Telegram csatornának, hogy "legalább öt" támadó volt, és "szakállasak" voltak.

"Úgy viselkedtek, mint jól kiképzett harcosok," áll az elbeszélésben. "A bejáratnál álló őrök és emberek megöltek, amikor beléptek az épületbe. Aztán blokkolták a főbejáratot.

"A terroristák Kalasnyikov géppisztolyokkal vannak felszerelve. Néhányan hordoznak különféle lőszereket tartalmazó mellényeket. Legalább két támadó hátizsákokat visz, valószínűleg molotov koktélokkal."

Vlagyimir Putyin elnök az első nyilatkozatában a sérülteknek gyors felépülést kívánt. A Kreml közölte, hogy a biztonsági vezetőktől, köztük Alekszandr Bortnyikovtól, az FSZB (Oroszország Föderális Biztonsági Szolgálata) vezetőjétől kap tájékoztatást a helyzetről.

Az orosz nyomozók nyilvánosságra hozták a Kalasnyikov géppisztolyok képeit, több tartalék tárakat tartalmazó mellényeket és üres töltényhüvelyeket. Néhány orosz médiumban egy fénykép is megjelent a két állítólagos támadóról egy fehér autóban.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester azt mondta, hogy a moszkvai önkormányzat törli a hétvégén a kulturális, sport- és egyéb tömegeseményeket a támadás után, valamint az orosz vasút és más főbb közművek növelik a biztonsági készültségük szintjét.

Forrás - The Guardian