Megérkezett az első tengeri segélyszállítmány Gáza partjaihoz

3/16/2024
Miklós Bubrik

Megérkezett az első tengeri humanitárius segélyszállítmány Gázába, jelentős mértékű élelmiszert hozva magával, melyet az Egyesült Arab Emírségekkel együttműködve indított el a World Central Kitchen jótékonysági szervezet - írja a BBC.

A segélycsomagot ellenőrizték a ciprusi kikötőben, mielőtt a spanyol Open Arms hajó fedélzetén Gázába érkezett volna. Ez az első próbálkozás arra, hogy megállapítsák, hogy a tengeri útvonal hatékonyabb lehet-e a segélyszállításban, mint a légi és szárazföldi módszerek. A szállítmány megérkezése óta folyamatosan dolgoznak azon, hogy a segélyt a szárazföldre juttassák. Azonban a pontos részletek még nem állnak rendelkezésre az ENSZ segélyszervezetei szerint, akik hatalmas akadályokról számoltak be a segélyek eljuttatása előtt.

A World Central Kitchen azt állítja, hogy minden rakományt kiszállítottak és előkészítettek a gázai elosztásra, míg az izraeli hatóságok megjegyezték, hogy biztosítják a partvonalat. Az uszályból származó segélyeket korábban 12 teherautóba pakolták be, azonban további szállítmányok is várhatóak a jövőben, akár heti több ezer tonnányi segély.

Borítókép - BBC