Napi memó: 2K12 Kub, ukrán import kvóták, az izraeli védelmi miniszter Washingtonba utazik

3/21/2024
Gábor Horváth-Müller

Szerbia a védelmi rések betömésén dolgozik, miután Magyarországtól beszerezte a 2K12 Kub légvédelmi rendszeréhez nélkülözhetetlen alkatrészeket. A megállapodás magában foglalja a célpontok észlelésére és követésére szolgáló radarállomások beszerzését, amelyek elengedhetetlenek a rendszer aktiválásához. Ezek a radarállomások súlyos károsodást szenvedtek el a NATO 1999-es légi hadjárata során. A szerb hadsereg három Kub-M egységet tart fenn, és tervezi egy új alrészleg létrehozását, ami másodkézből szerzett rádió-elektronikai járművek beszerzését igényli. Az eredetileg az 1960-as években a Szovjetunió által fejlesztett 2K12 Kub légvédelmi rendszert a 2000-es években Magyarország és Lengyelország közösen modernizálta.

Az Európai Tanács és az Európai Parlament megállapodott az ukrán importok vámok és kvóták négymilliárd eurós meghosszabbításáról. Azonban az EU bevezeti a "biztosítékokat" is az érzékeny mezőgazdasági termékek uniós termelőinek védelme érdekében. Ha az import meghaladja a 2022. és 2023. évi átlagos szintet, akkor az ovsak, kukorica, gabonafélék és méz vámokat von maga után. Ezek az intézkedések a januárban bevezetett szárnyas, tojás és cukor korlátozások mellett lépnek életbe. Az EU mezőgazdasági termelői ellenzik a meghosszabbítást, mondván, hogy az előnytelen helyzetbe hozza az ukrán termelőket a piacon.

Az Egyesült Államok és Törökország új rendszert állapodott meg, hogy hatékonyabban hajtsanak végre szankciókat azok ellen a cégek ellen, amelyek segítik Oroszország háborús erőfeszítéseit, állítja a Türkiye című lap. Az intézkedésre azért volt szükség, mert az Egyesült Államok szankciókat vezetett be török cégek ellen, vádlották őket orosz kapcsolatokkal, bár Ankara nem vizsgálta meg vagy erősítette meg ezeket a kapcsolatokat. A megállapodás értelmében Washington értesíti Ankarát azokról a cégekről, amelyekről gyanú merül fel, hogy kapcsolatban állnak Moszkvával, és további információkat kér az ügyben, mielőtt szankciókat alkalmaznának.

Izrael védelmi minisztere először látogat el az Egyesült Államokba a Gázai háború kezdete óta. Izraeli kormányzati küldöttség utazik jövő héten az Egyesült Államokba, hogy megbeszéljék Izrael tervezett katonai műveletét a Dél-Gázában található Rafah városában, ahová sok palesztin menekült a harcok elől.

A kínai és az ausztrál külügyminiszterek szerdán tárgyaltak Canberra-ban. Wang Yi kifejezte készségét az új és hagyományos területeken történő együttműködés fokozására, míg Wong beleegyezett abba, hogy erősítik a párbeszédet és elmélyítik a együttműködést Pekinggel. Az utóbbi időben a két ország kapcsolatai enyhültek az COVID-19 járvány kezdeti feszültségei után.

Türkmenisztán és az EU megállapodást írtak alá együttműködésről az e heti tárgyalásokon. Eközben üzleti vezetők Türkmenisztánból, az EU-ból és más intézményekből konferenciát tartottak Brüsszelben az energia, beruházások és kereskedelem terén való együttműködésről.

Forrás - GPF