Napi memó: Észak-Korea kereskedelme Oroszországgal, egy Hamas vezető teheráni látogatása

3/27/2024
Gábor Horváth-Müller

Az elmúlt időszakban Oroszország közvetlen olajszállítmányokat kezdett Észak-Koreába, ezzel megszegve az ENSZ szankcióit Kim Jong Un rezsimje ellen. A brit Royal United Services Institute, egy gondolkodócsoport elemzése alapján legalább öt észak-koreai tartályhajó szállított olajtermékeket Oroszországból az Északi Keleti Vostochny kikötőjéből, és kettő közülük nyilvánvalóan a chongjini észak-koreai kikötőbe szállította az árut. Ezzel párhuzamosan Phenjan fegyverekkel látta el Moszkvát Ukrajna háborújában.

Létrejött egy Hamas és Irán közötti találkozó, ahol a Gázai övezet helyzetét vitatták meg. Ezzel együtt Lengyelországban nő a támogatottság az Ukrajna elleni harchoz való csatlakozás iránt, beleértve a katonák küldését és az önkéntesek beengedését is.

Vietnám és az Egyesült Államok közötti párbeszéd, amely során olyan témákat vitattak meg, mint a klímaváltozás, zöld energia, innováció és technológiaátadás.

Dél-Korea és Japán aláírtak egy memorandumot a regionális műholdnavigációs rendszerek fejlesztésére és üzemeltetésére vonatkozóan, hangsúlyozva a coexistence és együttműködés fontosságát ebben a területen.