Napi memó: Moszkva észak-koreai kapcsolatai, Oroszország és Kazahsztán megállapodása az olajexportról

3/28/2024
Gábor Horváth-Müller

Oroszország és Észak-Korea közötti kapcsolatok jelentősége nőtt az utóbbi időben. Az Orosz Különleges Szolgálat vezetője, Sergei Naryshkin, ellátogatott Phenjanba, hogy megbeszéléseket folytasson Észak-Korea állambiztonsági miniszterével. Az orosz állami tulajdonú RIA Novosti hírügynökség szerint a találkozónak nemzetközi és regionális biztonsági kérdések voltak a középpontjában. A Financial Times korábban beszámolt arról, hogy Moszkva közvetlen olajszállításokat kezdett Észak-Koreába, legalább öt észak-koreai tartályhajó érkezett március 7-e óta az oroszországi Vosztocsnij kikötőbe azonosított műholdfelvételeken, hogy felvegyék az olajszállítmányokat.

Oroszország és Kazahsztán között vegyes jelek mutatkoznak az energiaügyek terén. Beszámolók szerint megállapodtak az 2014-ben aláírt megállapodás meghosszabbításáról, amelynek értelmében Oroszország olajat szállít Kínába Kazahsztán területén keresztül. Kazahsztán 1,7 milliárd dollár bevételt remél a megállapodásból, amely további 10 évig biztosítja az olajszállítást. Ugyanakkor Kazahsztán energetikai minisztere azt mondta, hogy Kazahsztán az olajexportútvonalak diverzifikálását és függőségének csökkentését fontolgatja, mivel jelenleg nagyban támaszkodnak a Kaszpi-tengeri Csoportosított Csoportra, amely az olajat a Kaszpi-tengerből Oroszország fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjébe szállítja export céljából. Kapcsolódóan Kazahsztán elnöke, Kasszim-Jomart Tokajev a Boao Fórumon Kínában tartott plenáris ülésen Kínával való kapcsolatát hangsúlyozta.

Az Egyesült Államok kormányzata figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok és Irán közötti tervezett Pakisztán-Irán vezetékes gázvezeték-projekt kapcsán. Az Egyesült Államok Külügyminisztériumának szóvivője, Matthew Miller, egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az Egyesült Államok szankciókat helyezhet kilátásba, ha a projekt folytatódik. A vezeték, amely évek óta késéseket szenved, iráni földgázt szállítana Pakisztánba. Miller figyelmeztetett, hogy Washington nem támogatja a projektet, és hogy bármilyen gazdasági kezdeményezés Iránnal az Egyesült Államok szankcióit vonhatja maga után.

Kína elnöke, Csí Dzsinping szerdán találkozott amerikai üzleti és akadémiai vezetőkkel Pekingben. Ígéretet tett arra, hogy javítani fogja Kína üzleti környezetét, hogy szélesebb fejlődési lehetőséget biztosítson különböző országok vállalatai számára, ideértve az Egyesült Államokat is. Emellett azt is elmondta, hogy Kína és az Egyesült Államok egyre inkább osztoznak érdekeiken az gazdaság, kereskedelem és mezőgazdaság területén, valamint az éghajlatváltozás és mesterséges intelligencia területén is.

Forrás - GPF