Napi memó: orosz jelenlét Afrikában, északi védelem

4/13/2024
Gábor Horváth-Müller

Az Egyesült Államok, Japán és a Fülöp-szigeteki vezetők azt ígérték, hogy jövőre közös hadgyakorlatokat fognak tartani a haditengerészettel kapcsolatban. Az egyetértés a washingtoni első trilaterális csúcstalálkozójukon született csütörtökön. Az amerikai elnök, Joe Biden, és a japán miniszterelnök, Fumio Kishida, továbbá egyetértettek abban, hogy támogatják a Fülöp-szigetek védelmi modernizációs erőfeszítéseit, és segítenek a Fülöp-szigeteki Parti Őrség képességeinek megerősítésében. A két ország támogatni fogja a Fülöp-szigetek erőfeszítéseit a legmodernebb technológiák elérésében, ideértve a félvezetőkkel és vezeték nélküli kommunikációs rendszerekkel kapcsolatosakat is.

A kínai külügyminiszter, Wang Yi, pénteken telefonon beszélt az amerikai külügyminiszterrel, Antony Blinkennel. Wang elmondta Blinkennek, hogy Kína erőteljesen elítéli Izrael támadását Irán szíriai nagykövetségére vonatkozóan, kínai állami média szerint. Hozzátette, hogy Peking továbbra is konstruktív szerepet fog játszani a konfliktus megoldásában.

Az Oroszország Afrika Testület paramilitáris csoportjának személyzete megérkezett Nigérbe, hogy kiképezze az ország hadseregét és bővítse a katonai együttműködést. Ezenkívül, a nigériai állami tulajdonú Tele Sahel hírcsatorna szerint Oroszország egy légvédelmi rakétavédelmi rendszert szállított Nigérbe, valamint kiképzőket és tisztségviselőket az orosz védelmi minisztériumból egy II-76 repülőgéppel április 10-én.

Iraknak át kell terelnie figyelmét és erőforrásait a háború viseléséről a fejlesztés előmozdítására - írta az iraki miniszterelnök, Mohammed Shia al-Sudani az amerikai Foreign Affairs magazinban. Arra hivatkozott, hogy az országnak diverzifikálnia kell gazdaságát az olajfüggőségtől, ami befektetéseket igényel határokon átnyúló projektekbe, például ipari zónákba, és egy "fejlesztési útba", amely összeköti a Perzsa-öbölt Törökországgal és Európával.

Oroszország tervezi, hogy a Pacert és a Forpost drónokat fogja felhasználni az Északi Tengeri Útvonal és keleti Kamcsatka-félsziget ellenőrzésére - jelentette a orosz Izvesztija újság. A járőrözések monitorozni fogják a tenger- és légi területet a régióban, és részt vesznek a keresési és mentési műveletekben. Moszkva tervezi drónbázisok építését Kamcsatkán és az északi partján erre a célra. Februárban arról számoltak be, hogy Oroszország tervezi a Tu-142 ultra-hosszú hatótávolságú tengeralattjáró-ellenes repülőgépek bevetését az Északi Tengeri Útvonal járőrözésére.

Oroszországi bankok elkezdték blokkolni a fizetéseket a részegységek gyártásában használt alkatrészekért a Kommerszant orosz újság szerint. Az iparági képviselők szerint március óta problémák merültek fel a fizetésekkel a szerverek, tárolórendszerek és laptopok gyártásához használt alkatrészekért. Orosz vállalatok komoly gyártási késéseket tapasztalhatnak ennek eredményeként. A problémák állítólag az amerikai fenyegetésekkel kapcsolatosak, hogy szankciókat vezessenek be azokkal a bankokkal szemben, amelyeket gyanúsítanak azzal, hogy támogatják Oroszország ukrajnai háborús erőfeszítéseit.

Forrás - GPF