Napi memó: stratégiai átalakítás, Vörös-tengeri feszültségveszély, Alternatív útvonalak

3/26/2024
Gábor Horváth-Müller

Az Egyesült Államok és Japán terveket fognak bejelenteni azzal kapcsolatban, hogy átszervelik az Egyesült Államok Japánban lévő katonai parancsnokságát annak érdekében, hogy javítsák a közös műveleti tervezést és gyakorlatokat. Az amerikai elnök, Joe Biden, és a japán miniszterelnök, Kishida Fumio hivatalosan bemutatják a terveket április 10-én, amikor Kishida látogatást tesz a Fehér Házban – közölte a Financial Times. A kínai nyomás miatt, amit Tajvanra gyakorolnak, valamint Észak-Korea nukleáris és rakéta programjának fejleményei miatt Japán arra kérte az Egyesült Államokat, hogy adjon több operatív hatáskört az Egyesült Államok Japánban állomásozó erőinek parancsnokának. Egy ötlet, amit Washingtonban fontolóra vesznek, az az új katonai feladatcsoport létrehozása lenne az Egyesült Államok Csendes-óceáni Flottája alá, ami végül Japánba kerülne.

Az iráni Forradalmi Gárda szakértői nemrég Jemenben találkoztak a Húthi lázadók képviselőivel, hogy megvitassák a Húthi csoport által végrehajtott támadásokat a Vörös-tengeren áthaladó kereskedelmi hajók ellen. Az Al-Ayyam palesztin újság szerint a megbeszéléseken a tervek azonosításán túl az is szerepelt, hogy növeljék és bővítsék a kampányt a nyugati hajók és háborús hajók ellen. Ezenkívül egy magas rangú Húthi tisztségviselő azt mondta a csoport szócsövén, az Al-Masirah TV-n keresztül, hogy a csoport figyelmeztette a szaúdiakat, hogy az ő országuk is célponttá válhat, ha engedik az amerikai vadászgépeknek, hogy Szaúd-Arábia légterét használják az Jemen elleni támadások indítására.

Kína elkezdte eltávolítani az Intel és az Advanced Micro Devices (AMD) mikroprocesszorait a kormányzati számítógépekből és szerverekből, hozzájárulva ezzel a technológiai szakadék növekedéséhez az Egyesült Államokkal. Peking azon is dolgozik, hogy csökkentse a Microsoft Windows operációs rendszer és a külföldi adatbázis-szoftverek használatát. Ezek a korlátozások összhangban vannak azokkal az utasításokkal, amelyeket tavaly későn adtak ki a kormányzati szervek számára, hogy "biztonságos és megbízható" technológiát használjanak.

India kormánya figyelmeztetett a Vörös-tengerben bekövetkező zavarok által okozott olajár-emelkedés hatásaira, és azt mondta, hogy figyelembe veszik az alternatív kereskedelmi útvonalakat az érintett terület elkerülésére. A Vörös-tenger az indiai kereskedelem mintegy 80 százalékát kezeli Európával. Annak ellenére, hogy bizonytalanságok vannak, az indiai tisztviselők optimisták azzal kapcsolatban, hogy az ország gazdasága később az év során erősödni fog. Emellett arra számítanak, hogy az élelmiszerárak mérséklődnek, bár az infláció továbbra is aggodalomra ad okot.

Oroszország legyőzhetné Ukrajnát azzal, hogy a ukrajnaiakat az hadrendbe állítás és besorozás ellen fordítja – mondta az ország szárazföldi hadseregének parancsnoka, Pavlyuk altábornagy. Pavlyuk azt vádolta a médiát, hogy segít a ukrajnaiak "egységének és összefogásának" elpusztításában azzal, hogy túlzottan negatívan számol be a katonai toborzási erőfeszítésekről. Ukrajna parlamentje már hónapok óta fontolgat egy mobilizációs törvényjavaslatot a hadsereg létszámának növelésére.