Napi memó: USA-India kötelékek, szankciós kényszerhelyzet

11/14/2023
Gábor Horváth-Müller

Az USA külügyminisztere Anthony Blinken nyilatkozata alapjánaz amerikai-indiai kötelék erősebb, mint valaha, írta a Geopolitical Futures. Pénteken New Delhiben tartott találkozójukhoz később mindkét ország védelmi minisztere is csatlakozik. Ezzel egyidőben India és Oroszország gazdasági találkozót tart nov. 19-én, hogy a két ország közti kereskedelmet biztosítják.

Az egyesült Arab Emirátusok beleegyezett, hogy korlátozza az Oroszországba tartó újraexportját olyan termékeknek, melyek fegyverként vagy fegyvergyártásban használhatók emlékeztette a tagállamokat az Európai Bizottság.

Az EU és Kína tovább kívánja fejleszteni a kooperációs törekvéset. Thierry Breton EU Bizottsági belpicai megbízottal egyeztetve.Peking az „új geopolitikai ellátási lánc” fejlesztésében kíván megfelelően pozícionálni.

Törökország nov. 15-én nemzetközi csúcstalálkozót tart a Gázai övezetben kialakult helyzet miatt, jelentette be a török elnök. Recep Tayyip Erdogan úgy fogalmazott a nyugat gyengeségét jelzi, hogy nem tudott kikényszeríteni egy tűzszünetet.