Putyin és Xi Yinping vészjósló szövetsége

4/14/2024
Gábor Horváth-Müller

Mintegy tíz évvel ezelőtt, a legtöbb amerikai és európai tisztviselő lekezelően nyilatkozott a Kína és Oroszország között kialakuló partnerség tartósságáról. A nyugati fővárosokban uralkodó gondolkodás szerint a Kreml 2014-es feltűnő közeledése Kínához azzal fenyegetett, hogy kudarcot vall, mert a két eurázsiai óriás közötti kapcsolatokat mindig alá fogja ásni Kína javára növekvő hatalmi aszimmetriája, a két szomszéd között fennmaradó bizalmatlanság több történelmi vita miatt, valamint a két társadalom és az elitjeik közötti kulturális távolság. Bármennyire is próbálja meggyőzni Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin a kínai vezetőket, hogy az argumentum szerint Kína mindig nagyra fogja értékelni kapcsolatait az Egyesült Államokkal és az amerikai szövetségeseivel szemben a szimbolikus kapcsolatokkal szemben Oroszországgal, míg Moszkva félni fog egy emelkedő Pekingtől, és nyugati ellenpontot fog keresni.

Annak ellenére, hogy Kína és Oroszország jelentősen közeledett egymáshoz, Washingtonban továbbra is lekezelő hozzáállás preválál. "Kényelmes házasságuk van," mondta az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken 2023 márciusában, Xi Jinping kínai vezető moszkvai állami látogatása alatt az amerikai szenátoroknak. "Nem vagyok biztos benne, hogy meggyőződés alapján történik. Oroszország nagyon is a junior partner ebben a kapcsolatban." És mégis, ez a szkepticizmus figyelmen kívül hagy egy fontos és sötét valóságot: Kína és Oroszország most szorosabb szövetségben állnak, mint bármikor az 1950-es évek óta.

Az Oroszország és Kína közötti ez a szorosabb kapcsolat az egyik legfontosabb geopolitikai következménye Putyin háborújának Ukrajna ellen. Xi és Putyin tudatos erőfeszítései nagy részben hajtanak végre ezt a reorientációt, de ez az együttműködés is a Nyugat és mindkét ország között mélyülő szakadék mellékterméke. A nyugati tisztviselők nem zárhatják ki ezt az axiómát, hiába remélve, hogy a Kreml kordában tartja vazallusát Zhongnanhaihoz, vagy hiábavalóan próbálnak résbe lőni a két hatalom közé. Ehelyett a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú időszakra, amikor két hatalmas nukleáris fegyverrel rendelkező hatalommal szemben kell folytatnia a párharcot.

Forrás - Foreign Affairs