Trump a CIA által titkos befolyási hadműveletet indított Kína ellen

3/14/2024
Miklós Bubrik

Donald Trump elnök két éve volt elnök, amikor titkos kampányt indított a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által a kínai közösségi médiában. Az állítások szerint ennek célja a kínai közvéleménynek az ország kormánya ellen fordítása volt. A Reuters által megkérdezett korábbi amerikai tisztviselők szerint a CIA egy kis csapatot hozott létre, akik hamis internetes identitásokat használtak fel, hogy negatív narratívákat terjesszenek Hszi Csin-ping kormányáról, miközben becsmérlő hírszerzési információkat szivárogtattak ki.

Ezek az erőfeszítések arra irányultak, hogy Kína globális befolyását csökkentsék, különösen azáltal, hogy paranoiát szítanak az ország vezetői között és erőforrásokat kényszerítsenek őket az internetes ellenőrzés növelésére. A program létezését a CIA és a kínai kormány nem kívánta kommentálni.

A CIA kampánya az amerikai-kínai feszültségek növekedésére reagált, és a hidegháborús módszerekhez hasonlított. Trump elnöksége alatt keményebb megközelítést alkalmazott Kínával szemben, mint az előző adminisztrációk. A program hatásai és folytatódása nem tisztázottak.

Az amerikai műveletek azonban újabb konfliktusokat szülhetnek a világ más részein is, és visszavethetik az Egyesült Államok hitelességét. A titkos propagandakampányok visszaüthetnek, és erősíthetik Kína vádjait a nyugati felforgatásról.

Ezenkívül az amerikai befolyási műveletek fenyegetést jelentenek a kritikusokra és független újságírókra, akiket a CIA hamisan államellenségeknek minősíthet.

Borítókép - DW