Ukrajnai székhelyű orosz fegyveres csoportok behatolást indítottak Oroszországba

3/12/2024
Miklós Bubrik

Két ukrajnai székhelyű fegyveres csoport, az Oroszország Szabadsága Légió és a Szibériai Zászlóalj, állítólagosan Kreml-ellenes elemekből állva, behatolt Oroszország nyugati határán keresztül. Ezeket az információkat a csoportok közösségi oldalain terjesztették, és állítják, hogy Oroszország területét célzó akciókat hajtanak végre. Az orosz hatóságok nem tettek közzé azonnali nyilatkozatot az esetről, így a helyzet pontos volta még kérdéses.

Korábban orosz tisztségviselők gyakran az ilyen csoportokat az ukrán hadsereg vagy az Egyesült Államok kémtevékenységének eszközeiként ábrázolták, ami további bizonytalanságot vet fel a helyzet kapcsán. Az ukrán katonai hírszerzés szóvivője szerint a csoportok függetlenül Ukrajnától cselekszenek, és arra utal, hogy egy harmadik csoport, az Orosz Önkéntes Hadtest is részt vesz a műveletben.

A csoportok közleményei szerint az akció a közelgő orosz választásokra készülve zajlik, és azt hirdetik, hogy az oroszoknak szabadon kell dönthetniük sorsukról. Az említett csoportok korábban hasonló határokon átnyúló akciókat is vállaltak, ami további aggodalmakat vet fel az eseményekkel kapcsolatban. A pontos motiváció és a cselekmények hátterében álló okok további vizsgálatot igényelnek ahhoz, hogy teljesen megérthessük a mögöttük rejlő dinamikákat.

Reuters

Borítókép - Newsweek