Vlagyimir Putyin nyert az oroszországi elnökválasztáson, különösebb versengés nélkül

3/18/2024
Miklós Bubrik

Az oroszországi választásokon Vlagyimir Putyin elnök hatalmas győzelmet aratott, 87,8 százalékos támogatottságot kapott a szavazatokban. Ez a kivételesen magas eredmény még az orosz posztszovjet történelemben is rekordnak számít, és azt jelzi, hogy Putyin hatalma továbbra is rendkívül erős és szilárd Oroszországban.

Putyin a győzelmi beszédében hangsúlyozta az orosz katonai beavatkozás fontosságát Ukrajnában, és ígéretet tett arra, hogy erősíteni fogja az orosz hadsereg képességeit. Ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy Oroszországnak pufferzónát kell létrehoznia Ukrajnában annak érdekében, hogy megakadályozza az esetleges támadásokat a jövőben.

Az ellenzék helyzete nehéz volt ezen választásokon, különösen Alekszej Navalnij hirtelen halála miatt. Navalnij, az egyik legkiemelkedőbb ellenzéki vezető - aki korábban is ült már börtönben, és az orosz kormány kritikusa volt - halálával megfosztotta az ellenzéket egy fontos vezetőtől. Más prominens ellenzéki személyiségek is vagy külföldön tartózkodnak, börtönben vannak, vagy már nem élnek. Ez komolyan gyengíti az ellenzéki erőket és lehetőségeiket.

A választási részvétel magas volt, ami azt jelzi, hogy még mindig jelentős támogatottság van Putyin és az általa képviselt politikai irányvonal iránt az orosz lakosság körében. Bár voltak tiltakozások és incidensek, mint például az urnák meggyalázása vagy a választási helyiségekben történő zavargások, ezek nem érintették jelentősen a választások integritását vagy az eredményeket.

Putyin az amerikai politikai rendszert is bírálta, mondván, hogy az Egyesült Államokban zajló események nem demokratikusak. Ezzel kapcsolatban felvetette az Egyesült Államok politikai és igazságszolgáltatási rendszerének kritikáját, különös tekintettel az egyik előző elnökjelölt, Donald Trump elleni büntetőeljárásokra. Vlagyimir Putyin álláspontja szerint ezek az események nem illenek a demokrácia keretei közé.

Reuters

Borítókép - CNN