Napi memó: Amerika-Afrika kapcsolatok mélyítése, Türkiában bújkál a Hamás vezetője

5/4/2024
Gábor Horváth-Müller

Michael Langley tábornok Beninbe látogat, hogy erősítse a kapcsolatokat a Nyugat-afrikai országgal. Az Egyesült Államok megbízható partnereket keres a régióban, miután Nigerben a katonai junta márciusban közel ezer amerikai katonát követelt meg a távozásra. A Reuters pénteken arról számolt be, hogy orosz biztonsági erők használnak egy hangárt a nigeri főváros közelében lévő amerikai légitámaszponton, annak ellenére, hogy az amerikai erők még mindig a kivonulás folyamatában vannak. Langley szerdán jelezte, hogy az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat Csáddal annak az egyezménynek a felülvizsgálatáról, amely lehetővé teszi az amerikai csapatok ottani állomásozását, miután múlt hónapban bejelentette, hogy a legtöbb katonáját kivonja az országból.

A grúz kormány vezető tagjai elutasították a meghívást, hogy tárgyaljanak az amerikai vezetőkkel a kétoldalú kapcsolatokról és a washingtoni támogatással kapcsolatos aggályaikról - áll az amerikai nagykövetség tbiliszi közleményében. Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a grúz kormány legutóbbi döntései "eltávolították az országot egy euro-atlanti jövőtől." Grúzia Külügyminisztériuma elismerte, hogy a grúz miniszterelnököt meghívták az Egyesült Államokba, de annak a feltételnek kellett volna eleget tennie, hogy az országgyűlés ideiglenesen felfüggeszti egy vitatott törvénytervezet munkáját. Az említett törvénytervezet értelmében azoknak a szervezeteknek kellene regisztrálniuk a kormánynál, amelyek legalább 20 százalékát külföldi forrásból finanszírozzák. A közlemény szerint a feltétel nem "felelt meg a partnerségi szellemnek."

A Hamás vezetője, Ismail Haniyeh állítólag Türkiában maradhat ideiglenesen, ahol már több mint 12 napja tartózkodik. A Szaúdi Asharq al-Awsat újság szerint Haniyeh tartózkodása a országban kérdéseket vetett fel afelől, hogy a Hamás vezetősége átköltözik-e Katarból Türkiába. Haniyeh április 19-én érkezett Türkiába, hogy találkozzon Recep Tayyip Erdoğan elnökkel Isztambulban, és állítólag döntött úgy, hogy marad, hogy találkozzon palesztin frakciók és arab pártok vezetőivel, amelyeknek nincs jó viszonya Katárral. Kapcsolódóan a Hamás csütörtökön bejelentette, hogy küld egy küldöttséget Kairóba, hogy folytassa a tárgyalásokat egy békeszerződésről Izraellel.

A török Kereskedelmi Minisztérium bejelentette, hogy teljesen beszünteti a kereskedelmet Izraellel, amíg az izraeliek nem biztosítják a humanitárius segélyek folyamatos és elegendő biztosítását Gázába. Ankara múlt hónapban részleges exporttilalmat vezetett be Izraelbe irányuló török exportokra, de most kiterjeszti azt a "rosszabbodó humanitárius tragédia" miatt a Gázai övezetben.

Üzbegisztán elnöke, Mirziyoyev úr beszélt országa hatalmas potenciáljáról, mint ásványi anyag- és kritikus fémellátó az egyik tashkenti nemzetközi befektetési fórumon. Elmondta, hogy Üzbegisztán áprilisban aláírt egy megértési memorandumot az Európai Unióval a stratégiai együttműködésről a kritikus nyersanyagok terén, és hasonló megállapodásokon dolgozik az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal. Mirziyoyev úr továbbá számos ösztönző intézkedést jelentett be nemzetközi befektetők számára, beleértve adókedvezményeket és az idegen befektetők részére a föld bérleti idejének megkétszerezését.

A tálibok megállapodtak Kazahsztánnal és Türkmenisztánnal egy logisztikai központ létrehozásáról Nyugat-Afganisztánban, hogy az országot regionális kereskedelmi központtá tegyék, mondta az afgán kereskedelemügyi miniszter egy interjúban a Reutersnek. Afganisztán arra törekszik, hogy fő közlekedési közvetítővé váljon olyan áruk számára, mint a dél-ázsiai országokba szállított orosz olaj.

Japán, az Egyesült Államok, Ausztrália és a Fülöp-szigetek védelmi miniszterei csütörtökön tárgyaltak Honolulu városában, Hawaii-n. Megállapodtak abban, hogy fontosabbá teszik a koordinált gyakorlatokat, ideértve a dél-kínai-tengeri közös hadgyakorlatokat is.

Forrás - GPF