Kalendárium - 03.27. - Satō Eisaku, japán Nobel-békedíjas politikusa

3/27/2024
Zsanett Horváth-Müller

Satō Eisaku 1901. március 27-én született Tabuséban, Yamaguchi prefektúrában, Japánban. 1964 és 1972 között Japán miniszterelnöke volt.
Az ő miniszterelnöksége alatt kezdődött el Japán második világháború utáni világhatalommá válása. 1974-ben Nobel-békedíjat kapott a nukleáris leszereléssel kapcsolatos álláspontjáért.

Jogi diplomája megszerzése után a Vasúti Minisztériumban helyezkedett el, majd később belépett a politikába, ahol a Liberális Demokrata Párt egyik kulcsfigurája lett. Miniszterelnökként a gazdasági növekedésre és az ázsiai kapcsolatok javítására összpontosított, bár politikáját Kína és a belföldi ellenzék bírálta.

Satō tárgyalt a Rjúkjú-szigetek Amerikai Egyesült Államoktól Japánnak történő visszaszolgáltatásáról, azonban az ügyet hátráltatt az, hogy engedélyezte az amerikai katonai jelenlétet Okinawán. A gazdasági kihívások, köztük az USA-val folytatott kereskedelmi viták hozzájárultak népszerűségének csökkenéséhez.

A Rjúkjú-szigetek visszaadása után, 1972-ben lemondott. Halála egy 1945-ben kezdődő korszak végét jelentette a japán politikában. 1975-ben halt meg a japán fővárosban.

Felhasznált forrás: https://www.britannica.com/biography/Sato-Eisaku