Archívum

2023 Nyugat szempontjából

Az elmúlt 12 hónap több esetben is visszavetette a demokráciákat a nemzetközi politika színpadán, írja a BBC. Egyik eset sem vezetett katasztrófához egyelőre. Az erőviszonyok azonban átalakultak, ugyanis az USA által dominált nyugati értékrendszer szerinti világ vezető szerepe meggyengült.

Ukrajna

Ukrajna számára a konfliktus kimenetele nem alakul kedvezően. Az EU és a NATO azok, akik pénzelték Ukrajna háborús céljait és gazdaságát. A tavalyi év során a NATO-ban reménykedtek afelől,hogy a nyugati modern katonai felszerelésekkel és intenzív kiképzéssel az ukrán hadsereg képes lesz az orosz seregeket kiszorítani az ukránok által visszaszerzett területekről. Ez azonban a nyugati támogatás ellenére sem sikerült. A legnagyobb hiba itt az időzítés volt, ugyanis a nyugati országok hezitáltak a modern fegyverek küldését illetően, mert féltek, hogy ez provokálhatja Vladimir Putin orosz elnököt. Végül a Nyugat a fegyverszállítások mellett döntött. Ukrajna azonban ember és lőszerhiányban szenved. A Fehér Ház és az EU pénzügyi segélyeket tart vissza. Előreláthatólag az anyagi támogatások meg fognak érkezni Ukrajna számára, de félő, hogy akkor már késő lesz. A Nyugat számára az ukrajnai harctéri állások, azért számítanak, mert az orosz elnöknek a megszerzett területek felett (Ukrajna 18%-a) kell megtartania a vezetést, hogy győzelmet hirdessen. A NATO kimerítette a felszereléseit annak érdekében, hogy Ukrajnát támogassa, azonban ez sem volt elég a harctéri állás megfordításához. A balti államok megvannak győződve, hogyha Putin sikereket ér el Ukrajnában, akkor 5 éven belül a balti államokat támadhatja meg Oroszország.

Vladimir Putin

Az orosz elnök ellen 2023 márciusában Hágában nemzetközi elfogatóparancsot hirdettek. A Nyugat bízott benne, hogy ez majd meggátolja Vladimir Putin-t az utazásban. A nemzetközi elfogatóparancs kiadása óta az orosz elnök elutazott Kirgizisztánba,Kínába, Egyesült Emirátusokba és Szaúd-Arábiába. Az EU által kiszabott szankciók nem tudták Oroszországot térdre kényszeríteni. Több ország úgy gondolja, hogy az orosz-ukrán konfliktus Európa problémája és a NATO-t hibáztatják a túlzott terjeszkedésért, amivel provokálta Oroszországot.

Gáza

Az Izrael-Hamász között október 7-én kitört konfliktus a Nyugat számára nehézségeket és kihívást jelent. A nemzetközi figyelmet az Izrael-Hamász konfliktus elvonta az ukrajnai helyzetről. Az Ukrajnának szánt fegyverek Izraelhez kerültek. A konfliktus már a Vörös-tengerre is átterjedt Houthi lázadók támadásai okán.

Észak-Korea

Észak-Koreát nemzetközi szankciókkal kellene sújtani a betiltott nukleáris és ballisztikus rakétaprogramja miatt. Az észak-koreai és orosz elnök közeledtek egymáshoz. Észak-Korea fegyvereket is küldött Oroszországot segítve az ukrán harctéren. Észak-Korea az év folyamán több ballisztikus rakétát is tesztelt. A tesztek során kiderült az is, hogy egy ilyen rakétával az Egyesült Államok is elérhető.

Kína

2023 folyamán Washington és Peking között a feszültség tovább nőtt. Kína a Dél-kínai-tengeri és tajvani törekvéseiről sem mondott le. Tajvannal kapcsolatban még azt is kijelentette, hogy a fegyveres erők használatát sem veti el.