Archívum

A brit törvényhozók féltik a biztonságukat a Gázával kapcsolatos fenyegetések és visszaélések folytán

Egy brit törvényhozó az Izrael és a Hamász közötti háború kapcsán kinyilvánított támogatása miatt abúzust szenvedett, féltette biztonságát, miután őt tíz percen át vádolták és fenyegették egy városban történt incidens során. Az eset arra késztette, hogy magatartást váltson, például ülőhelyet cseréljen a tömegközlekedésben és korlátozza a nyilvános találkozókat.

Más politikusok is tapasztaltak hasonló visszaéléseket az Izrael és a Hamász közötti konfliktus kapcsán, ami néhányukat arra ösztönözte, hogy ne induljanak újra a parlamenti választásokon. A feszültségek azonban nemcsak a politikai színtéren érezhetők, hanem az utcákon is, ahol a támogatók és ellenzők is demonstrálnak, és néhány politikus attól tart, hogy erőszakig fajulhat a helyzet. Emiatt sokan védelmi intézkedéseket fontolgatnak, mint például szúrómellény viselése tárgyalásokon, vagy biztonságos szobák építése. A múlt héten a parlament elnöke, Lindsay Hoyle is beavatkozott a gázai tűzszünet ügyében, hogy megakadályozza a politikusokat a pártparancsok követésében.

Rishi Sunak miniszterelnök arra kérte az összes felet, hogy hagyják abba a politikai hőbörgést, de néhány konzervatív képviselőt iszlamofóbiával vádoltak a válaszaik miatt, amit tagadtak. A kormány tervezeteket készít a parlamenti képviselők biztonságának növelésére, amit ezen a héten ismertetnek. Annak ellenére, hogy a múlt héten elkerülték a tűzszüneti szavazást és a visszaélések mértéke enyhült, néhány törvényhozó úgy döntött, hogy távozik, mert a fenyegetések elviselhetetlenné váltak. Két törvényhozó tragikus emléke – az egyiket szélsőjobboldali szimpatizáns ölte meg 2016-ban, a másikat pedig 2021-ben az Iszlám Állam által felvállalt támadás érintette – súlyosan befolyásolja ezt a döntést.

Reuters