Összes hír

A dollár hegemóniája

Szerző: | jún 23, 2024

Az amerikai dollár a világ leginkább elismert, széles körben elfogadott és keresett valutája. Ugyanakkor sokan bírálják, mivel hatalmat biztosít az Egyesült Államoknak a nemzetközi ügyekben, például szankciók kivetésével és vagyonok befagyasztásával. Az amerikai szövetségesek is neheztelnek, mert gazdaságaik és pénzügyi rendszereik ki vannak téve az amerikai politika változásainak. Ennek ellenére a dollár dominanciája egyre erősebb, részben az amerikai gazdaság mérete és dinamikája miatt, de legfőképpen azért, mert más országok intézményei sem állnak jobban.

Az Egyesült Államok gazdasága már nem olyan erős, mint régen, hatalmas és növekvő államadóssága van, és a washingtoni döntéshozatal kiszámíthatatlan. A populista politikusok rombolták az amerikai intézmények erősségeit, mint például a jogállamiságot és a független Federal Reserve-et. Ennek ellenére a dollár erősödik, mivel más országok intézményei sem állnak jobban.

A dollár még mindig a vezető nemzetközi valuta, különösen a kereskedelemben és mint tartalékvaluta. A világ központi bankjai tartalékaik nagy részét dollárban tartják, mert az biztonságos és likvid eszköz. Az amerikai állampapírok iránti kereslet alacsonyan tartja az amerikai kamatlábakat, ami ösztönzi a külföldi kormányokat és vállalatokat, hogy dollárban adósodjanak el.

A dollár dominanciáját nehéz megkérdőjelezni. A globális pénzügyi válság óta a dollár iránti kereslet csak nőtt. Az euró és a kínai renminbi sem tudta kiszorítani a dollárt, mivel ezek az országok politikai és gazdasági problémákkal küzdenek.

A digitális valuták, mint a Bitcoin, és az arany sem jelenthetnek komoly alternatívát a dollárnak, mivel ezek vagy túl volatilisek, vagy nehezen konvertálhatók. A dollár erőssége részben abból fakad, hogy az amerikai pénzügyi piacok a legnagyobbak és legdinamikusabbak a világon.

Bár az amerikai politikai instabilitás veszélyeztetheti a dollár státuszát, a globális zűrzavar általában a dollár erősödéséhez vezet, mivel a befektetők biztonságot keresnek. A dollár dominanciájának fenntartásához az Egyesült Államoknak stabil gazdasági és pénzügyi politikákat kellene folytatnia. Az amerikai dollár ereje inkább a többi ország gyengeségéből, mint az Egyesült Államok erejéből fakad, és ez a helyzet valószínűleg nem változik a közeljövőben.

Forrás – Foreign Affairs

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.