Archívum

A gázai tűzszüneti tárgyalások áttörés nélkül érnek véget, mivel vészesen közeledik a Ramadán

A keddi kairói tárgyalások fontos lépést jelentettek a Gázai övezetben tartózkodó Hamász és Izrael közötti feszültségek enyhítése felé, különösen a közelgő Ramadán időszakát figyelembe véve. A Reuters értesülései szerint azonban nagyobb áttörés nélkül zárultak a megbeszélések. Eredetileg ezek a tárgyalások arra irányultak, hogy megtalálják a közös nevezőt a tűzszünet megszilárdítására és a humanitárius helyzet javítására Gázában.

A Hamász delegációja bemutatta a közvetítőknek tűzszüneti javaslatát, amelynek célja az izraeli támadások leállítása és a humanitárius helyzet javítása volt. Az izraeli reakció azonban még várat magára, mivel a Netanjahu vezette kormányzat nem volt jelen a tárgyalásokon. Bassem Naim, a Hamász magas rangú tisztviselője, úgy véli, hogy Netanjahu nem hajlandó kompromisszumra jutni, és az USA-nak kell rákényszerítenie őt az alkura.

Az izraeli távolmaradás hátterében állítólag az áll, hogy a Hamász nem volt hajlandó listát készíteni a gázai övezetben tartott túszokról. Ez a kérdés központi elem volt a tárgyalások során, mivel a túszok felszabadítása és a humanitárius segélyek Gázába juttatása kulcsfontosságú lépések lettek volna a feszültségek enyhítésében.

Az Egyesült Államok, mint Izrael legfőbb szövetségese és a tárgyalások szponzora, arra sürgette Izraelt, hogy tegyen többet a gázai humanitárius helyzet javítása érdekében. Az USA álláspontja szerint az izraeli megállapodás már célegyenesben van, de a Hamász döntése fogja meghatározni, elfogadja-e azt vagy sem.