Összes cikk

A jobb oldali pártok megerősödése Európában

Szerző: | jún 27, 2024 | Cikk

Az 1989-1990-es demokratizálódási folyamatok alapjaiban változtatták meg az európai politika alakulását és a társadalmakat. A demokratizálódás Huntington felosztása alapján harmadik hulláma Európában a rendszerváltozások idején a jobb oldali pártok szerezték meg a politikai vezető hatalmat. 2024-ben az európai parlamenti választások kapcsán is megfigyelhető a jobb oldal megerősödése, Franciaországban Marine Le Pen meghatározó győzelmet aratott, amellyel átstrukturálta az európai parlament összetételét.

Az 1989-1990-es rendszerváltások idején Európában megfigyelhető volt a populista, jobb oldali pártok megerősödése. A kapitalista piacgazdaságra való átállás a szocialista tervgazdálkodásos rendszerből kihívást jelentett a frissen demokratizálódott európai országok számára. A munkanélküliség mértéke és az infláció különböző mértékben változott a rendszerváltó országok kapcsán. Az IMF és a Világbank adatai alapján Lengyelországban a munkanélküliségi ráta 6,1% volt, amely az elkövetkezendő években tovább növekedett. Az infláció mértéke például Bulgáriában 1991-ben 338% volt. A populista pártok a rendszerváltó országok polgárai számára egy alternatívát tudtak kínálni a szovjet típusú berendezkedés után. Az újonnan megjelenő demokratikus állam berendezkedés magával hozta az identitás keresését ás a nemzeti érzelmű jobb oldali pártok megerősödését.

Az európai parlamenti választásokat a 2009-es parlamenti választások bemutatásával szeretném kezdeni. A 2008-ban elharapózott gazdasági világválság idején is megfigyelhető volt az európai politikában egy jobb oldal felé fordulás. A 2009-es európai parlamenti választások idején előretörést értek el a populista és euroszkeptikus jobb oldali pártok. Az Európai Unió országaiban jelentős szerephez jutottak radikális jobb oldali érzelmű pártok is.

 

A 2009-es európai parlamenti választások után a legnagyobb mandátumszámot az EPP (Európai Néppárt) szerezte meg, amellyel elhozta a jobboldali uralmat az Európai Unió parlamentjében.

A covid világjárvány és az abból fakadó gazdasági válság és az infláció az egész világ és az Európai Unió gazdaságában is okozott nehézségeket és kihívásokat. Az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kapcsán kialakuló szankciós viták tovább mélyítették az ellentétet az Európai Unió országai között. A fegyverszállítások és a katonai kiképzők Ukrajnába való küldésének a kérdései megosztották az Európai Unió szavazópolgárait.  A 2024-es választásokon ismételten elmondható, hogy a jobb oldal megerősödött, kiszorítva a kisebb és egyes bal oldali pártokat az Európai Unió parlamentjéből.

Az európai jobb oldal megerősödéséről elmondható, hogy valamilyen krízis helyzethez és nagyobb gazdasági irányváltások idején következnek be, amely összeköthető a populizmus felerősödésével és a karizmatikus, plebiszciter politikusok hatalomra kerülésével.

Források:

cambridge.org

worldbank.org

contemporarythinkers.org

brookings.edu

imf.org

corporatefinanceinstitute.com

results.elections.europa.eu

results.elections.europa.eu

További cikkek

Francisco Franco útja és a spanyol polgárháború

Francisco Franco útja és a spanyol polgárháború

Francisco Franco 1910-ben, mindössze 17 évesen, másodhadnagyként, katonai osztálya alján végzett. Huszonhat évvel később, a spanyol polgárháború kezdetén Franco már vezérőrnagy volt, minden korábbi osztálytársát megelőzve. Franco a polgárháború alatt konszolidálta hatalmát, így ő lett Spanyolország államfője, kormányfője, a hadseregek generalísimója és Spanyolország egyetlen engedélyezett politikai pártjának országos vezetője 36 éven át. A politikai és társadalmi elnyomás Franco diktatúrája alatt végig fennmaradt, bár Franco rákényszerült arra, hogy liberális gazdaságpolitikát folytasson, Spanyolország gazdaságának megmentése érdekében.

Észak-Afrika függetlenedése: Algéria

Észak-Afrika függetlenedése: Algéria

Franciaország, 1954 és 1962 között olyan válságba keveredett, amely napról napra mélyült. Algéria függetlenséget akart, és foggal-körömmel küzdött azért, hogy elnyerje azt a franciáktól. A szervezett terrortámadásoktól kezdve a teljes körű háborúig, a tömeges bebörtönzésekig, a Negyedik Köztársaság bukásáig és a franciák fenyegetéséig Franciaországon belül a birodalombarát erők részéről, a háború valóban bonyolult, erőszakos és nehezen megoldható volt.

A Diplomáciai és Kereskedelmi Kapcsolatok Változása az USA és Vietnám Között

A Diplomáciai és Kereskedelmi Kapcsolatok Változása az USA és Vietnám Között

Az Egyesült Államok és Vietnám kapcsolata a 20. század közepétől kezdve rendkívüli fordulatokat és átalakulásokat élt meg. Az 1950-es évek elején a vietnámi háború, amely az amerikai katonai jelenlétet is magával hozta, megosztotta az embereket, és hatalmas hatással volt mindkét ország politikájára és társadalmára. Azonban az évek során az USA és Vietnám kapcsolataiban mélyreható változások következtek be.