Összes cikk

A NATO csúcstalálkozótól

Szerző: | júl 11, 2024 | Cikk

2024 július 9. és 11. között tartják a NATO katonai szövetség idei évi csúcstalálkozóját. A NATO ebben az évben ünnepli fennállásának a 75. évfordulóját. A védelmi szövetség 1949-ben alakult meg a kollektív védelem biztosítása érdekében.

A csúcstalálkozó egyik legfontosabb tárgyalandó elemét az orosz-ukrán fegyveres konfliktus fogja adni. Ukrajna kapcsán az orosz invázió kezdete óta egyre többször felmerül a védelmi szövetséghez való csatlakozás kérdése. A NATO 2008-ban nyitotta meg a kapuit a NATO előtt. A júliusi NATO csúcs során megvitatják azt, hogy Ukrajna kap-e hivatalos meghívást a tagsági tárgyalások megkezdésére. A NATO tagállami megosztottak Ukrajna jövőben NATO tagságát illetően. A szövetség egyes tagjai az Ukrajna és a NATO közötti szorosabb viszony miatt tartanak az orosz-ukrán fegyveres konfliktus eszkalációja miatt. A csúcstalálkozón külön figyelmet fordítanak arra, hogyan tudja a NATO továbbra is támogatni Ukrajnát. A szövetségesek folytatják a fegyverek és egyéb támogatások nyújtását Ukrajnának, hogy segíthessenek az orosz agresszió elleni védekezésben. A támogatás magában foglalja a katonai eszközök, humanitárius segítség és politikai támogatás biztosítását, amelyet összehangoltan és koordinálta kíván a NATO megtenni. Az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kapcsán a NATO-nak növelnie kell védelmi és elrettentési stratégiáinak fejlesztését, különösen a keleti szárny védelmére koncentrálva, megerősítve az Ukrajnával szomszédos NATO szövetségesek katonai képességét a keleti szárnyon.

A csúcstalálkozón kiemelten foglalkoznak a nemzetközi együttműködések és partnerségek megerősítésével, beleértve az Európai Unióval és az Indo-csendes-óceáni térséggel való kapcsolatok szorosabbá tételét.

A csúcstalálkozón fontos téma lesz a NATO-tagállamok védelmi költségvetésének növelése. Több tagállama már elérte vagy meghaladta a GDP 2%-át, és a szövetség többi tagja is ezt tervezi. A költségvetés növelésének a célja, hogy a szövetség hatékonyabban reagáljon a globális fenyegetésekre és erősítse védekezési képességeit.

Felhasznált források:

https://washington.org/meeting/nato-summit-2024

https://www.atlanticcouncil.org/event/a-bold-agenda-for-the-2024-nato-summit-in-washington/

https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_225269.htm

További cikkek

Francisco Franco útja és a spanyol polgárháború

Francisco Franco útja és a spanyol polgárháború

Francisco Franco 1910-ben, mindössze 17 évesen, másodhadnagyként, katonai osztálya alján végzett. Huszonhat évvel később, a spanyol polgárháború kezdetén Franco már vezérőrnagy volt, minden korábbi osztálytársát megelőzve. Franco a polgárháború alatt konszolidálta hatalmát, így ő lett Spanyolország államfője, kormányfője, a hadseregek generalísimója és Spanyolország egyetlen engedélyezett politikai pártjának országos vezetője 36 éven át. A politikai és társadalmi elnyomás Franco diktatúrája alatt végig fennmaradt, bár Franco rákényszerült arra, hogy liberális gazdaságpolitikát folytasson, Spanyolország gazdaságának megmentése érdekében.

Észak-Afrika függetlenedése: Algéria

Észak-Afrika függetlenedése: Algéria

Franciaország, 1954 és 1962 között olyan válságba keveredett, amely napról napra mélyült. Algéria függetlenséget akart, és foggal-körömmel küzdött azért, hogy elnyerje azt a franciáktól. A szervezett terrortámadásoktól kezdve a teljes körű háborúig, a tömeges bebörtönzésekig, a Negyedik Köztársaság bukásáig és a franciák fenyegetéséig Franciaországon belül a birodalombarát erők részéről, a háború valóban bonyolult, erőszakos és nehezen megoldható volt.

A Diplomáciai és Kereskedelmi Kapcsolatok Változása az USA és Vietnám Között

A Diplomáciai és Kereskedelmi Kapcsolatok Változása az USA és Vietnám Között

Az Egyesült Államok és Vietnám kapcsolata a 20. század közepétől kezdve rendkívüli fordulatokat és átalakulásokat élt meg. Az 1950-es évek elején a vietnámi háború, amely az amerikai katonai jelenlétet is magával hozta, megosztotta az embereket, és hatalmas hatással volt mindkét ország politikájára és társadalmára. Azonban az évek során az USA és Vietnám kapcsolataiban mélyreható változások következtek be.