Archívum

A Szenátus blokkolta az új thai kormány megalakítását

Pita Limjaroenrat, Thaiföld új miniszterelnök-jelöltje sikertelenül próbált kormányt alakítani. A progresszív Move Forward párt váratlanul nyerte meg a választásokat korábban az évben. A párt vezetőjének meg volt a kellő támogatása a miniszterelnöki pozíció elnyeréséhez az alsóházban. Azonban a miniszterelnökké választáshoz mindkét ház támogatására szükség van.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a Szenátus tagjait a 2014-ben hatalomra jutott katonai junta jelöli ki. Emiatt a parlament teljes támogatását nem sikerült elnyernie, akárhogyan is próbálkozott.

Az alsóházban jelenleg 312 mandátummal rendelkezik Pita 8 tagú koalíciója, azonban 375 szavazatra lenne szüksége a miniszterelnökség elnyeréséhez. A szavazás végén Pita 323 szavazatot kapott, ebből 13 szenátor is támogatta.

A Szenátusnak nem tetszik a párt anti-establishment agendája, például a monarchia kritizálásának tilalmának eltörlése — írja az Al Jazeera. A politikusnak nem csak a politikai arénában akadnak nehézségei, de több vádat is felhoztak ellene, mint például a különböző médiavállalatokban tanusított részesedését.

A Thaiföldön zajló események egyértelműen megkérdőjelezik a demokrácia intézményének hatékonyságát az országban. A kérdés, hogy Pita meg tudja-e szerezni a szükséges szavatmennyiséget, vagy a koalíciónak új jelöltet kell majd állítania.