Archívum

Amerika újabb szankciókkal sújtja Oroszországot

Az Egyesült Államok pénteken több mint 500 pontban vezet be szankciót az Oroszország ellen az Ukrajnával folytatott háború második évfordulója alkalmából. Wally Adeyemo, az USA pénzügyminiszter-helyettese a Reuters-nek adott csütörtöki interjújában jelentette be a lépést. Az akció célja az orosz hadiipari komplexum és azon harmadik országok vállalatainak sújtása, amelyek segítik Oroszországnak az fegyverekhez való hozzáférést. Ez az intézkedés azon erőfeszítések része, amelyekkel Washington Oroszországot felelősségre vonná a háború és az ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij halála miatt.

A szankciók az Egyesült Államok és szövetségesei által bejelentett több ezer szankció legújabb eleme, miután Oroszország 2022-ben megtámadta Ukrajnát. Ezek az új lépések nyomásgyakorlás céljából születnek, hogy lassítsák Oroszországot a háborúban. Ugyanakkor kétségek merültek fel az Egyesült Államok Kongresszusának jóváhagyásával kapcsolatban Kijev számára biztosított további biztonsági segítségnyújtásra. Szakértők szerint a szankciók nem elegendőek ahhoz, hogy megállítsák Moszkva támadásait.

Bár a célország gazdaságát sújtották ezek az intézkedések,ami az első szankciós csomagok következtében 2022-ben 2,1 százalékkal zsugorodott, az orosz gazdaság váratlanul jól teljesített, javítva a korábbi előrejelzéseket. Ennek ellenére az IMF szerint Oroszország most háborús gazdaságban van, ahol a katonai kiadások és az állami támogatások gyarapodása növeli az inflációt és az államadósságot, különösen a fegyvergyártás és a szociális juttatások terén.