Archívum

Ausztrália miniszterelnöke Kínába látogat

2016 óta először látogatott el ausztráliai vezető politikus Kínába. Ausztrália miniszterelnöke, Anthony Albanese, november 4-én utazott Pekingbe, hogy kétoldalú tárgyalásokat folytasson Xi Jinping, kínai elnökkel, tudatja a BBC. Az utazás dátuma sem véletlen. 50 évvel ezelőtt utazott Gough Whitlam Kínába, hogy Mao Zedong-gal találkozhasson.

A 2023-as utazás kulcsfontosságú Ausztrália és Kína viszonyainak a rendezése érdekében, ugyanis a tárgyalások egy politikailag nehezebb időszakot követ a két ország közös történetében. Anthony Albanese kiemelte a kereskedelmi tárgyalások fontosságát,valamint Kína számára sürgetik a vámok feloldását bizonyos ausztráliai termékekre.

Az ausztrál miniszterelnök kijelentette, hogy Kínával fontos a tárgyalások fenntartása. A szuverén nemzeti érdekek figyelembe vétele mellett meg kell egyeznie a két országnak, amiben csak lehetséges.

Ausztrália Washingtonhoz való közeledése nehézségeket okozhat a két ország közötti tárgyalásokban.  A tárgyalások a hétfői napon kezdődnek.