Archívum

Az elkövetkezedő évek prognosztizált kihívásai

A következő tíz év során a klímaváltozás és következményei jelentik a legnagyobb kockázatot a világnak. Ez derül ki azoknak a mintegy 1500 globális szakértőnek a véleményéből, akiket az éves Világgazdasági Fórum Globális Kockázatok Érzékelési Felméréséhez kérték fel, és akik az akadémia, üzlet és politika területéről jöttek.

A világ számos részén az infláció enyhülése miatt a szakértők már nem tekintik a megélhetési krízist a legégetőbb problémának a rövid távon. Ehelyett úgy vélik, hogy a dezinformáció és a „fake info” lesz a legkomolyabb kockázat a következő két év során. Közel három milliárd ember indul szavazni a különböző nagy gazdaságokban ebben az időszakban, és a dezinformáció elterjedt használata „alááshatja az újonnan megválasztott kormányok legitimitását”, és végül zavargásokhoz vezethet erőszakos tüntetéseken, gyűlölet-bűncselekményeken vagy akár terrorizmuson keresztül. A 10 éves horizont alatt a dezinformációnak továbbra is komoly fenyegetésnek kell számítania, de a világ négy legkomolyabb kockázatát az elkövetkező évtized során mind a klímaváltozáshoz kapcsolódóan prognosztizálják. A következő ábra szépen illusztrálja a szakértők által rövid távú kockázatnak tartottak és azok közötti különbséget, amelyek évekig vagy évtizedekig alakítják majd a világot.

A Világgazdasági Fórum 19. Global Risks Report szerint „a világot két veszélyes válság kínozza: a klíma és a konfliktus. A geopolitikai feszültségek és a aktív konfliktusok kitörése számos régióban hozzájárul egy instabil globális rendhez, amelyet polarizáló narratívák, megingó bizalom és bizonytalanság jellemez. Eközben az országok a rekordmagas szélsőséges időjárás hatásaival küzdenek, miközben a klímaváltozásra való alkalmazkodási erőfeszítések és erőforrások nem érik el az események súlyosságát, méretét és intenzitását.” A magas infláció, kamatlábak és a gazdasági bizonytalanság hozzájárul a „tapintható frusztrációhoz a status quo-val szemben”, ami ideális táptalaj a dezinformáció terjedéséhez és a társadalom repedéseinek további tágulásához.

Forrás – Statista Daily