Archívum

Az orosz-ukrán konfliktusban a drónok használata prioritás

A tél beálltával az orosz-ukrán fegyveres konfliktus fokozódik, ahol a drónok katonai felhasználása dominál, írja a Foreign Affairs. A közel 967 km hosszú frontvonalon a hideg idő és a zord körülmények között a drónok katonai felhasználása prioritást élvez. Az ukrán hadsereg drónok segítségével tudta az orosz állásokat visszaszorítani. 2022 óta azonban a frontvonalak beálltak,amelyhez az orosz hadsereg alkalmazkodott.

Oroszország drón taktikája és elektronikus hadviselése próbára tette Ukrajna védelmi képességeit. A mostani sikerek ellenére Ukrajna nem tudja megtartani a külső támogatóit. Az Oroszországgal szembeni ellenálláshoz szükségesek további védelmi fejlesztések és az drón elhárító technológia elsajátítása.

Oroszország katonai offenzívái, drón gyártása ás gazdasági előnye veszélyt jelent Ukrajna számára. A háborús fáradtság a Nyugati szövetségesek között megjelent, amely Ukrajna további támogatását fenyegeti.

A konfliktus folytatódásával és elhúzódásával Ukrajnára egyre több kihívás vár. Oroszország bejelentheti a második mozgósítást valamint egy újabb offenzívát a márciusi választások után. Az ukrán előny elvész, így Ukrajna az „aktív védelem” taktikáját alkalmazza.

A frontvonalak beálltával a drónok száma is megnövekszik. Ukrajna előreláthatólag 2024-ben 2 millió drónhoz fog hozzájutni. A drónok használata azonban az emberáldozatok számát nem csökkenti.

A szövetségesek háborús fáradtsága az ukrajnai fegyverszállítmányokat veszélybe sodorja. Ukrajnának továbbra is szüksége van a Nyugati támogatásra.