Archívum

Az ukrán-tajvani tengely

A cikk fő érvelése a katonai segítségnyújtás Ukrajna részére a megfélemlítésen alapul. A Nyugat támogatói szerint ez létfontosságú az elszántság megmutatásához és a pozicionáláshoz a kialakuló új multipoláris világrendben. Az érvelés szerint az Egyesült Államok és szövetségeseinek, különösen Kínai elnöknek Xi Jinpingnek kell bizonyítaniuk, hogy hajlandók erőforrásokat mozgósítani a kontrollálatlan agresszió elleni erőfeszítésekben. Azonban egyre többen azt állítják, hogy az Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatás elvonja a figyelmet a valódi fenyegetéstől – nevezetesen a kínai Tajvan megszállásától. Állítják, hogy ez a segítség kiüríti azokat az értékes erőforrásokat, amelyekre szükség lenne egy ilyen kísérlet megakadályozásához, és Kína legyőzéséhez, ha háború kialakulna.

Az egyik hitelességi forma előnyben részesítése aláássa a másikat. Az egyik tábor előnyben részesíti a megfélemlítés egyenlet „megtörténne” részét – hiszi-e Kína, vagy bármely más ellenfél, hogy az Egyesült Államok katonai válasszal reagálna az agresszióra? A másik tábor előnyben részesíti a „lehetséges” részt – hiszi-e Kína, hogy az Egyesült Államok képes lenne katonai válaszra, ha szükség lenne rá? Mindketten hitelességről beszélnek, de nagyon különböző dolgokról.

Ezek a különbségek fontosak az esélyek költségei miatt. Az elszántság megmutatása érdekében Ukrajnában ma akár aláásná az Egyesült Államok fizikai képességét a holnap kialakuló válságokra való válasz lehetőségéhez szükséges erőforrásokat. Másrészt, az erőforrások megtakarítása a jelenben a képességek megőrzéséhez növelheti az Egyesült Államok fizikai kapacitását a jövőbeli válságokra való válaszhoz, de csökkentheti a riválisok észlelését, hogy valójában reagálna. Vagyis a megfélemlítés két különböző módon is kudarcba vihető: a riválisok hiszik, hogy Washington reagálna, de nem tud, vagy ha tudna, akkor sem tenne semmit.

Az esetleges ellentétek felismerése az elszántság és a képességek erősítése az első lépés az azokkal való megbirkózásban. A véges erőforrások világában a döntéshozóknak nehéz választásokat kell hozniuk arról, hogy mit, hová és meddig kívánnak hozzárendelni. Ezek a döntések csak sürgetőbbé válnak, ahogy a Fehér Ház és a Kongresszus továbbra is vita tárgyát képezik az Ukrajnának és a Kínának és Tajvannak nyújtott támogatás finanszírozásáról és milyenségéről. Végül is azonban a döntéshozóknak az elszántságra kell összpontosítaniuk. Az értékesebb hitelességi eszközt előnyben kell részesíteniük, miközben azt teszik, amit csak tudnak a képességek javítása érdekében, fenntartva az Ukrajnába irányuló segélyáramlást a hátrányok ellenére is.

Forrás – Foreign AffairsMichael Poznansky