Archívum

Ázsia gyárai a növekedésért küzdenek, miközben Kína és Japán akadozik

Ázsia legnagyobb feldolgozógazdaságai, köztük Kína és Japán, küzdenek a növekedésért. Februárban a japán gyártóipar különösen nehéz helyzetbe került, miközben Kínában az egyenetlen fellendülés árnyékolja be a javulás jeleit más régiókban.A pénteken közzétett üzleti felmérések vegyes képet mutatnak Ázsiában. Japánban a gyárak tevékenysége a leggyorsabb ütemben csökkent az elmúlt három évben. Kínában viszont eltérő jelek érkeztek: míg a kormány hivatalos PMI-je (Purchasing Managers’ Index – Beszerzési Menedzser Index) szerint tovább csökkent a gyári tevékenység, addig a magánszektor Caixin PMI-je enyhe javulást mutatott.

Usamah Bhatti, az S&P Global Market Intelligence munkatársa szerint a japán gyártóipar februári PMI-adatai romló működési feltételeket jeleztek. A hazai és nemzetközi piacok visszaeső kereslete tovább nehezítette az ágazat teljesítményét, amelynek termelése és új megrendelései is jelentősen visszaestek az elmúlt év során.

Aggodalomra ad okot, hogy a friss adatok azt sugallják, hogy Japánban a korábbi gyengeség 2024 első negyedévére is kiterjedt, ami megnehezíti a Japán jegybank feladatát, amikor ki akar lépni az ultrakönnyű monetáris politikából. A negyedik negyedévben Japán váratlanul recesszióba süllyedt, és elveszítette a világ harmadik legnagyobb gazdasága címét Németországgal szemben.

A PMI-je követte a japán e heti hivatalos adatokat, amelyek szerint a gyári termelés 2020 májusa óta a leggyorsabb ütemben csökkent, elsősorban a gépjárműgyártás visszaesése miatt.

Forrás – reuters