Összes hír

Belarusz csatlakozik az úgynevezett „anti-NATO” SCO-hoz

Szerző: | júl 4, 2024

Július 3-án várhatóan Belarusz csatlakozik a Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO), egy Kína és Oroszország által vezetett regionális szervezethez, éves csúcstalálkozóján teljes jogú tagként, miután hivatalosan 2022 szeptemberében kérelmezte a tagságot. Ezzel a lépéssel a blokk tagállamainak száma tízre emelkedik. Ahogy grafikonunk mutatja, az SCO bővítése az elmúlt évtizedben felgyorsult.

Míg az SCO alapításától 2017-ig hat tagállama volt, 2017-ben India és Pakisztán csatlakozott a csoporthoz. Azonban India szerepe az SCO-ban kérdéses, mivel Narendra Modi miniszterelnök szorosabb kapcsolatokat keres a Nyugattal, és India és Pakisztán között hosszú ideje fennálló ellenségeskedés is megnehezíti ezt, a CNN jelentése szerint. 2023-ban Irán teljes jogú tagságot kapott az SCO-ban, miután 2005-ben megfigyelővé vált, és 2008-ban sikertelenül próbálkozott a tagsággal.

Az SCO elődje, az úgynevezett Sanghaji Ötök, 1996-ban alakult. Akkor Kína, Oroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán alkotta. 2001. június 15-én Üzbegisztán csatlakozott, és a szövetséget SCO-ra nevezték át. A csoport hivatalos honlapja szerint céljai a „tagországok közötti kölcsönös bizalom és jószomszédi kapcsolatok erősítése; hatékony együttműködés előmozdítása; közös erőfeszítések a régió békéjének, biztonságának és stabilitásának megőrzésére és biztosítására”.

Különösen az utóbbi rész miatt hasonlítják az SCO-t a NATO-hoz, bár az SCO közös tevékenységei nem korlátozódnak a biztonságra. Az is különbség, hogy az SCO tagállamai egy kontinensen helyezkednek el, nem pedig több földrajzi régióban. Ahogy gyakran előfordul, az SCO tagországai számos más szervezetnek is részesei, mint például a Gazdasági Együttműködési Szervezet, a Dél-Ázsiai Regionális Együttműködési Szövetség vagy a Független Államok Közössége.

Forrás – statista daily

További hírek

Meddig számít húsnak a hús?

A laboratóriumban előállított hús az EU-ban komoly vitákat vált ki, mivel a hagyományos gazdák fenyegetést látnak benne, amit tovább fokoz, hogy az olasz Coldiretti szakszervezet és a mezőgazdasági miniszter ellenállása mellett Olaszország betiltotta a gyártását, miközben még az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jóváhagyására vár.

Kína veszélyes nukleáris törekvései

Az USA-nak diplomáciai nyomást kell gyakorolnia Kínára a nukleáris fegyverek Dél-Koreával és Japánnal való megosztásának fenyegetésével, hogy fegyverellenőrzési tárgyalásokra kényszerítse, ezzel megakadályozva a regionális fegyverkezési versenyt és stabilizálva kelet-ázsiai régiót.