Archívum

Biden: az amerikai hadseregnek légi úton kell élelmiszert és készleteket szállítania Gázába

Joe Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok légi úton szállít élelmiszert és utánpótlást Gázába a segélykonvoj közelében kialakult mészárlás miatt. A segélyszállítmányok várhatóan a következő napokban érkeznek, és a legelső lépésként katonai MRE-ket (fogyasztásra kész ételeket; meals ready-to-eat) dobnak le. Más országok, például Jordánia és Franciaország elindítottak már segélyszállítmányokat Gázába.

Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok többet fog tenni a segítségnyújtás terén, mivel az eddig beérkezett segélyek nem elegendőek. Az amerikai hadsereg erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az élelmiszereket és a készleteket eljuttassa a térségbe, és további segélyszállítmányokat is terveznek.

Az ENSZ szerint a Gázai övezetben több százezer ember van az éhínség küszöbén, miközben a helyzet egyre súlyosbodik a térségben zajló konfliktusok miatt. Az amerikai hadsereg és mások remélik, hogy az ideiglenes tűzszünet lehetőséget teremt a segélyek biztonságosabb eljuttatására, és bíznak abban, hogy a segélyek előrelépést hoznak a humanitárius helyzet javításában.

Reuters