Összes cikk

Európai Unió bővítési politikája és a nyugat-balkáni integráció

Szerző: | júl 2, 2024 | Cikk

Az Európai Unió bővítési politikája az orosz-ukrán konfliktus és más geopolitikai események hatására egyre fontosabbá vált és átalakult. A posztszovjet országok, mint Ukrajna, Grúzia és Moldova előtérbe kerültek, míg a Nyugat-Balkán országainak csatlakozási folyamata lelassult és stagnáló fázisba került. A tanulmány célja, hogy bemutassa a Nyugat-Balkán és az EU kapcsolatának történetét, az integrációs politikák hatásait és a régió országainak jövőbeli kilátásait.

Jugoszlávia szétesésével és a Szovjetunió felbomlásával új nemzetállamok jelentek meg Európában, amelyek igyekeztek integrálódni az európai közösségbe. Szlovénia és Horvátország voltak az első volt jugoszláv tagköztársaságok, amelyek csatlakoztak az EU-hoz, de a többi nyugat-balkáni ország integrációs folyamata elhúzódott. A zágrábi (2000) és thesszaloniki (2003) találkozók során születtek meg az első komolyabb lépések az integráció irányába, de a régió továbbra is kihívásokkal néz szembe, mint a háborús bűnösök felkutatása és a nemzetiségi feszültségek.

Szlovénia 2004-ben vált az EU tagjává, rövid, de hatékony csatlakozási folyamat után. Gazdasági és infrastrukturális fejlettsége hozzájárult a gyors integrációhoz. Horvátország csatlakozása hosszabb időt vett igénybe, 2013-ban vált teljes jogú taggá közel 10 éves csatlakozási folyamat után, amelyet megnehezített a háborús bűnösök kutatásának az ügye.

A Nyugat-Balkán országai különböző kihívásokkal néznek szembe az EU-hoz való csatlakozás során. A 2021-ben létrejött „Open Balkan” kezdeményezés Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia közötti gazdasági együttműködést és a szabad munkaerő áramlást célozza meg, a schengeni övezethez hasonlóan.

Koszovó közeledése az EU-hoz fokozza a feszültséget Szerbiával, amely ellenez minden olyan lépést, ami Koszovó függetlenségét erősítené. Bosznia-Hercegovina esetében a srebrenicai népirtás hivatalos elismerése okoz feszültséget, ami destabilizálhatja az országot és akadályozhatja az EU-hoz való csatlakozását.

Az EU integrációs politikája a Nyugat-Balkán tekintetében lassú és megkésett volt, míg a posztszovjet országok gyorsabban haladtak előre, háttérbe szorítva, a régóta várakozó nyugat-balkáni országokat.

Magyarország támogatja a Nyugat-Balkán országainak európai integrációját és elfogadhatatlannak véli az Európai Unió eddigi lépéseit Jugoszlávia volt tagköztársaságaival szemben.

Források:

További cikkek

Francisco Franco útja és a spanyol polgárháború

Francisco Franco útja és a spanyol polgárháború

Francisco Franco 1910-ben, mindössze 17 évesen, másodhadnagyként, katonai osztálya alján végzett. Huszonhat évvel később, a spanyol polgárháború kezdetén Franco már vezérőrnagy volt, minden korábbi osztálytársát megelőzve. Franco a polgárháború alatt konszolidálta hatalmát, így ő lett Spanyolország államfője, kormányfője, a hadseregek generalísimója és Spanyolország egyetlen engedélyezett politikai pártjának országos vezetője 36 éven át. A politikai és társadalmi elnyomás Franco diktatúrája alatt végig fennmaradt, bár Franco rákényszerült arra, hogy liberális gazdaságpolitikát folytasson, Spanyolország gazdaságának megmentése érdekében.

Észak-Afrika függetlenedése: Algéria

Észak-Afrika függetlenedése: Algéria

Franciaország, 1954 és 1962 között olyan válságba keveredett, amely napról napra mélyült. Algéria függetlenséget akart, és foggal-körömmel küzdött azért, hogy elnyerje azt a franciáktól. A szervezett terrortámadásoktól kezdve a teljes körű háborúig, a tömeges bebörtönzésekig, a Negyedik Köztársaság bukásáig és a franciák fenyegetéséig Franciaországon belül a birodalombarát erők részéről, a háború valóban bonyolult, erőszakos és nehezen megoldható volt.

A Diplomáciai és Kereskedelmi Kapcsolatok Változása az USA és Vietnám Között

A Diplomáciai és Kereskedelmi Kapcsolatok Változása az USA és Vietnám Között

Az Egyesült Államok és Vietnám kapcsolata a 20. század közepétől kezdve rendkívüli fordulatokat és átalakulásokat élt meg. Az 1950-es évek elején a vietnámi háború, amely az amerikai katonai jelenlétet is magával hozta, megosztotta az embereket, és hatalmas hatással volt mindkét ország politikájára és társadalmára. Azonban az évek során az USA és Vietnám kapcsolataiban mélyreható változások következtek be.