Archívum

Eurostar karácsony – újra régi fényében tündököl?

Ez nem hétköznapi időszak a Eurostar gyorsvasúti szolgáltatás számára: a karácsony kulcsfontosságú a utazási igények szempontjából, és ez az útvonal szüksége van néhány győzelemre a Covid-19 és a Brexit okozta késések után. Ahogy bármely rendszeres utas tanúsíthatja, az automatizált útlevélkapuk és komoly tekintetű bevándorlási tisztviselők elszürkítették a tapasztalatot az indulásakor majdnem 30 évvel ezelőtt.

A karácsonyi szünetre egy másik ösztönző is, egy biztosabb talaj a következő évhez. A Getlink várhatóan kettős növekedést ér el bevételekben és nyereségben idén, időben 30. évfordulójára, részben a világ hálózatába való diverzifikációval egy tenger alatti kábellel. És egy másik közelgő fejlemény a vasúti verseny növekedése, ahogy az új szolgáltatások versenyeznek az Eurostarral.

A politikában is hatásos lehet a szünet mentalitás. A francia törvényhozók végre elfogadtak egy megerősített változatát Emmanuel Macron elnök bevándorlási törvényének brutalitások és rosszkedvű viták után. A törvény mélyítette azokat a szakadékokat Macron centrálisai között, kiváltotta az egészségügyi miniszter lemondását, és Marine Le Pennek „győzelemhez” való jogát adta. Mégis Macron azt állítja, hogy ez a módja a szélsőjobboldali elleni harcnak.

Volt egy sürgető tevékenység is Franciaország európai képviselőitől a jövő évi választások előtt – beleértve az egy bevándorlási átalakítást és a franciák és a németek közötti új pénzügyi szabályokra vonatkozó áttörést. A volt pénzügyminiszter, Pierre Moscovici szerint Franciaország gazdasága 2024-ben jobb helyzetben van, mint európai társai – bár valószínűleg ez is attól függ, hogy Macron megkapja-e a kívánságát a bevándorlási törvény legkeményebb pontjainak végső kiköszörülésére.

Mindannyian várják a gazdaság szempontjából fontos másik szünetet: az Európai Központi Bank Központi Tanácsának „bölcs emberei” által indított inflációs háborút, egy olyan országban, ahol egy év alatt megduplázódtak a jelzálogkamatok, és a vállalati csődök száma emelkedik. A Bank of France vezetője, François Villeroy de Galhau szerint az EKB-nek jövőre csökkentenie kellene a kölcsönzési költségeket, ami arra utal, hogy az adatok elég különbözőek ahhoz, hogy a központi bank megváltoztassa véleményét. Talán mégis létezik a Télapó?

Forrás – Bloomberg