Archívum

Éves előrejelzés Kínával kapcsolatban 2024-re

Az előrejelzés a nemzeti viselkedés folytonosságán alapul, mely két fő tényezőből áll: a nemzet történelméből és az elemzési módszerünkből. Csak a nemzetek egyszerű vizsgálata nem eredményez rendszeres előrejelzést, hiszen a módszer, akármennyire is tesztelték korábban, nem képes egyet előállítani. Valósághű előrejelzést csak a történelem mélyebb megértése, egy állandóan és ismételten tesztelt előrejelzési módszeren átszűrve hozhat létre. Az előrejelzéseink nem a nemzet minden problémáját veszik számításba; inkább azokra a problémákra összpontosítanak, amelyek mintázatokat mutatnak és változásokat jeleznek. Ezért az előrejelzéseink először a múltat vizsgálják, mielőtt a jövőre fókuszálnának.

A Kína előrejelzésében hangsúlyoztuk a globális gazdaságok ciklikus természetét, hogy megértsük Kína gazdasági kihívásait és kilátásait 2024-re. Azonban Kína gazdasági és politikai fordulópontjának teljes megértéséhez be kell néznünk a kínai történelem legősibb és legfontosabb ciklusába: a dinasztiákba.

A kínai dinasztikus rendszerben az uralkodók abszolút hatalmat gyakoroltak az birodalom felett. Az birodalom minden aspektusa az uralkodótól származott, ami egy erős központi vezetőt elengedhetetlennek tartott. A dinasztikus ciklusoknak megvan a maguk sajátos mintázata: egy erős vezér alapítja meg, aki a lázadás és a káosz idején ragadja meg a hatalmat; egy reformer alatt virágzik, aki békét teremt és gazdasági fellendülést hoz; majd egy „bajba jutott” vezető idején küszködik, mivel a reformerek nem képesek kezelni a kínai társadalom minden aspektusát.

Bár a dinasztikus korszak 1912-ben ért véget, Kína geopolitikája továbbra is hasonló jellegzetességeket mutat. A modern Kína vezetőinek kultikus fontossága és az erős központi vezetőre való hajlandóságuk ma is megfigyelhető. A dinasztikus mintához hasonlóan a korszakok váltakozása jellemzi a történelmi eseményeket. A jelenlegi vezető, Xi Jinping, egy háromfajta vezetői típust testesít meg: a lázadó, a reformer és a „bajba jutott”. Ez az újabb dinasztikus ciklus végét jelezheti, amely politikai és gazdasági átmenetet hoz, esetleg erős, határozott vezető születésével. Kína jövője így alapvetően megváltozhat, mind külföldön, mind saját társadalmában.

Forrás – GPF