Archívum

Éves előrejelzés – Latin-amerika

Latin-Amerika 2024-et a strukturális gazdasági reformok iránti törekvés határozza meg. Ezeket a reformokat főként a régió legfőbb exportcikkeinek, mint az agrártermékek, fémek, ásványok és energia iránti növekvő kereslet hajtja. A kormányok szeretnének részesedni ebből a lehetőségből, ezért olyan környezetet kívánnak teremteni, amelyben a külföldi befektetők szívesen fektetik be pénzüket. Egy másik motiváció a gazdasági feltételek javítása a régióban működő emberek és vállalkozások számára a hosszú ideje fennálló biztonsági problémák kezelése érdekében.

A kormányoknak nincs elegendő pénzügyi kapacitásuk önmagukban ahhoz, hogy megfelelő gazdasági növekedést ösztönözzenek a vállalkozási vagy biztonsági környezetben, ezért a külföldi vállalatok, fogyasztók és befektetők részvétele kulcsfontosságú lesz. Azonban a befektetői bizalom kialakítása és a szükséges tőke biztosítása ezeknek a szereplőknek a részéről kormányoknak strukturális reformokat kell végrehajtaniuk.

Ezek a reformok különböző módon manifesztálódnak majd a régió politikájában, gazdaságában és társadalmában. Ebben az évben egyértelmű politikai dimenziót kapnak, ahogy a kormányok törvényeket és más intézkedéseket próbálnak elfogadni a változások végrehajtása és reformterveik megvalósítása érdekében. A vitát az új típusú pártok és hangok vezetik. Mivel a strukturális reformok előnyei lassan érezhetők, a kormányok rövid távon az nemzetközi kereskedelemre fognak összpontosítani, diverzifikálva kereskedelmi portfólióikat és minél több piacra belépve. Ugyanakkor előnyt élveznek az Amerikában található fejlett gazdaságok és a Dél-Ázsia és Kelet-Ázsia piacai. A kormányok igyekeznek vonzani a befektetőket, és a multilaterális intézmények is segíthetnek a tőkehiány áthidalásában. A régió technológiai potenciáljának kihasználása érdekében a kormányok előmozdítják az vállalkozást és innovációt.

A kormányok és a biztonsági erők kapcsolatára, különösen a nemzeti rendőrség és hadsereg között, ismét fókusz hárul. Mivel a reformok nem lesznek egyetemesen támogatottak, várhatóan társadalmi feszültségek is kialakulnak. A tüntetések kezelése kulcsfontosságú lesz a változások végrehajtásában, és azon mutatja be az befektetőknek, hogy a latin-amerikai társadalom stabilitása lehetséges.

Ehhez a jóslathoz nincs egyetlen esemény, de számos fejlemény szolgál majd iránymutatásként az év során. Ide tartozik a külföldi vállalatok visszatérése vagy terjeszkedése a régióba, a külföldi befektetések növekedése, új kereskedelmi irodák megnyitása, a startupok számának növekedése és a belföldi biztonsági reformok. Tíz év múlva 2024-et az évként fogják emlegetni, amely beindította a strukturális változást Latin-Amerikában.

Forrás – GPF