Archívum

Geopolitical Futures: 2024-es előrejelzés

A Geopolitical Futures 2024-es előrejelzése a nemzetközipolitika kulcsfontosságú eseményeivel fog foglalkozni, mint az orosz-ukrán konfliktus, Izrael-Hamász közötti konfliktus, az Amerikai Egyesült Államok és Kína.

 

Az Amerikai Egyesült Államok: Továbbra is meghatározószerepet fog játszani a nemzetközi nagy politikában a hadereje és gazdasága miatt. Előreláthatólag gazdasági kihívásokkal és társadalmi nyughatatlansággal fog szembe nézni. A novemberben tartandó választásokig politikai zűrzavar fogja jellemzi az Egyesült Államokat.

 

Orosz-ukrán konfliktus: A konfliktus februárban a harmadik évéhez ér, meghatározó győzelem nélkül. Oroszország demográfiai nehézségekkel küzd. Az orosz vezetés fontolóra vette, hogy civileket és a külföldi orosz állampolgárokat is besorozza. Fegyverszünet nem válószínű.

 

Izrael-Hamász konfliktus: A Hamász Izrael elleni támadása hírszerzési problémákra hívta fel a figyelmet. A muszlim világban a feszültség folyamatosan fokozódik.  Izrael folytatja majd az Egyesült Államokhoz való közeledését.

 

Kína: Gazdasági lassulással fog szembe nézni a pandémia után. A katonai figyelme Tajvanról, a Fülöp-szigetekre helyeződött át. Az Amerikai Egyesült Államok jelenléte a régióban megakadályozza a kínai ambíciók végbemenetelét.