Archívum

Háborús igazságszolgáltatás – Beszélgetés Oleksandra Matviichukkal, az ukrán emberi jogi ügyvéddel és Nobel Békedíj-nyertessel

Matviichuk és kollégái dokumentálják az orosz atrocitásokat Ukrajnában 2014 óta, és ez lett a munkájuk fő fókusza, miután Oroszország teljes körű invázióját megkezdte. Más ukrán jogvédő csoportokkal együtt megalapították a Putin Törvényszékét kezdeményezést, amely most egy nagy adatbázist működtet a gyanított háborús bűncselekményekről. Jelenleg több mint 58 946 esetet tartalmaz, felesleges is mondani, hogy sok volt a beszélgetnivalónk.

Amikor Oleksandra Matviichuk, az ukrán emberi jogi ügyvéd,megjelent az idei Halifaxi Nemzetközi Biztonsági Fórum első paneljén, főként a kijevi napirenddel kapcsolatban kérdezték: biztosítva van-e a nyugati szövetségesek további támogatása. Válaszában rámutatott Washington kedvenc kifejezésére, ami az Ukrajna-politikájára vonatkozik.

A teljes körű invázió kezdetén elmagyarázta, hogy a nyugati szövetségesek lehetővé tették Ukrajnának, hogy túléljen – de nem győzze le Oroszországot a csatatéren. És majdnem két évvel később ez a probléma fennáll.”Jól kell meghatároznunk a célunkat”, mondta Matviichuk.”Hatalmas különbség van az ‘Segítsünk Ukrajnának ne kudarcot vallani’ és az ‘Segítsünk Ukrajnának győzni’ között – és ezeket a különbségeket gyakorlatilag mérhetjük a fegyvertípusok, a szankciók súlyossága és a döntések sebessége alapján.”

„Az én álláspontom az, hogy át kell fogalmaznunk a’Amíg szükséges’ jelmondatot ‘[Addig], amíg Oroszország Ukrajnában legyőzött lesz, és Ukrajna győzni fog'”, zárta következtetését.