Archívum

Hétvégi (le)elszámolás – Izraelen növekvő nyomás, Pinochet hagyatéka, Észak-Korea próbálgatja „szárnyait”

Az Egyesült Államok védelmi minisztere, Austin Loyd, Izraelbe érkezett tárgyalásokra, amelyek várhatóan Izrael intenzív háborújának végére és átmenetére egy korlátozottabb, fókuszáltabb konfliktusra összpontosítanak – állítják hivatalos források. A látogatás egy érzékeny egyensúlyozási aktus. Egy gázai épület falain héber nyelvű „S.O.S.” és „segítség, három túsz” feliratokat találtak, ahol három izraeli túsz elrejtőzött, mielőtt tévesen meggyilkolták őket – közölte Izrael hadserege.

A Chileiek elutasították az új konzervatív alkotmányt, amely lecserélte volna a jelenlegi, még Augusto Pinochet diktatúrájából származó szöveget. Ez a második alkalom, hogy a választók elutasították a jelenlegi szöveget helyettesítő új alkotmány tervezetét. A szerb elnök, Aleksandar Vucic, győzelmet hirdetett a parlamenti választásokon. Az Ipsos és a CeSID szerint a populistának számító SNS pártja a szavazatok 46,2%-át nyerte el, míg az ellenzéki közép-baloldali SPN szövetség a második helyen várható 23,2%-kal.

Észak-Korea egy interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki, amely elérihetnék az Egyesült Államok területét – állítja Dél-Korea és Japán. A mai rakétakilövés azután történt, hogy Észak-Korea vasárnap este egy rövid távolságú ballisztikus rakétát lőtt ki. Hongkongban megkezdődött a vezető kínai kritikus, Jimmy Lai, jelentős nemzetbiztonsági peres eljárása szigorú biztonsági intézkedések mellett. A Reuters World News podcastben a tudósító, Jessie Pang, elmagyarázza, mit jelent ez az Egyesült Államok és Kína kapcsolatára nézve.

Az ugandai bíróság tárgyalja a világ egyik legszigorúbb LMBT-törvényét. Több van kockán, mint pusztán a törvény alkotmányosságának kérdése. Az aktivisták szerint a törvény hallgatólagos engedélyt ad az ugandaiaknak a szexuális kisebbségek elleni visszaélésekre és diszkriminációra. Imran Khan, Pakisztán bebörtönzött volt miniszterelnöke, akinek pártja nem tarthat nyilvános gyűléseket, mesterséges intelligencia által generált hangfelvételt használt fel egy virtuális gyűlésen való beszédhez. Khan beszéde egy olyan írásos verzióból készült, amit a börtönből jóváhagyottak – állítják a párt tisztviselői.

Forrás – Reuters