Archívum

Hétvégi összefoglaló: Gáza, Ukrajna és Kína

Gáza: A légi csapások azonnal érkeztek, amint Izrael újfent figyelmeztette a civileket, hogy hagyják el a gázai övezetet, tudósít a Reuters. Egy ilyen lépés százszázalékosan ösztönözheti azokat a palesztinokat,akik délre menekültek a gázai város elleni izraeli támadások elől, hogy újra költözzenek, együtt Khan Younis lakóival. Magasabb polgári és katonai áldozatokra számítanak. A megszállt Ciszjordániában élő palesztinok nyilatkozataikban izraeli verésekről és rossz bánásmódról számolnak be, miközben a Hezbollah és Izrael összecsapott több ízben is a libanoni határon.

Ukrajna: Egy helyi civil egyesület becslése szerint több mint 30 000 ukrán katonai személy vesztette életét azóta, hogy megkezdődött Oroszország inváziója. A Yale Egyetem kutatása szerint ugyanebben az időszakban több mint 2 400 ukrán gyereket szállítottak fehéroroszországi létesítményekbe. Több mint 19 000-et vittek el az orosz megszállás alatt állóterületekről – mondta Ukrajna főügyésze több hónappal ezelőtt. Oroszországban az árak emelkednek, miközben a bérek változatlanok maradnak.

Kína: A kínai elnök látszólag elérte céljait, beleértve az Egyesült Államok politikai engedményeit az együttműködési ígéretekért cserébe,a kétoldalú feszültségek enyhülését, amely lehetővé teszi a nagyobb hangsúlyt a gazdasági növekedésre, valamint a külföldi befektetők megnyerésének lehetőségét, akik egyre inkább elkerülik Kínát. A vezetők egyetértettek abban,hogy létrehoznak egy elnöki hotline-t, újraindítják a katonai kommunikációt és együtt dolgoznak a fentanil előállításának visszaszorításán, miközben Tajvan helyzete változatlan marad. A találkozón Biden diktátornak nevezte Xi-t, melyet Anthony Blinken amerikai külügyminiszter reakciója tett legendássá.